
زمانی که پزشک یا کادر درمان به منظور کنترل قند خون، شروع تزریق انسولین را به شما توصیه میکند، ممکن است سؤالات و چالشهایی در این زمینه برای شما ایجاد شود که در ادامه برخی از این مسائل ارائه شده است:
■ چالش اول
آیا توصیه به تزریق انسولین به این معناست که وضعیت کنترل قند خون من بدتر شده است!
آیا توصیه به تزریق انسولین به این معناست که من در کنترل قند خون شکستخوردهام یا کمکاری کردهام!
به یاد داشته باشید که انسولین درمانی به معنی بدتر شدن وضعیت کنترل دیابت و یا کمکاری و یا شکست در کنترل دیابت نیست، این روند طبیعی بیماری دیابت است. باگذشت زمان ترشح انسولین در بدن کاهش مییابد و لازم است که از طریق تزریق انسولین این کاهش جبران شود. به منظور کنترل قند خون، در طول زمان ممکن است فرد به داروهای متفاوتی نیاز داشته باشد و حدود 80 درصد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است نیاز به تزریق انسولین داشته باشند.
■ چالش دوم
آیا میتوانم بجای استفاده از انسولین با روش دیگری قند خون را کنترل کنم!
شک دارم که انسولین بتواند مفید باشد!
آشنایی با روند بیماری دیابت نوع 2 و عملکرد انسولین در بدن میتواند به شما کمک کند. همچنین با فواید یا مضرات انواع روشهایی که میتوانند در کنترل قند خون، هموگلوبین A1c و کاهش عوارض دیابت مؤثر باشند، آشنا شوید.
■ چالش سوم
تمایلی برای تزریق انسولین در جمع ندارم!
برای حل این مسئله میتوانید با پزشک و یا کادر درمانی خود صحبت کنید. پزشک ممکن است بر اساس شرایط تزریق با قلم را جایگزین تزریق با سرنگ کند و یا تعداد دفعات تزریق کمتری را برای شما در نظر بگیرد.
میتوانید از مشاورین دیابت درباره راههای که میتوان در مکانهای عمومی یا سر میز غذا انسولین تزریق کرد، راهنمایی بگیرید و یا با افرادی که بهراحتی این کار را انجام میدهند، صحبت کنید.
مطمئن باشید که میتوانید مکانی خلوت و تمیز را در مکانهای عمومی برای تزریق انسولین پیدا کنید.
■ چالش چهارم
فکر نمیکنم که بتوانم تزریق انسولین را یاد بگیرم!
به شرایطی فکر کنید که تصور میکردید نمیتوانستند کاری را انجام بدهید و بعداً موفق شدید. به چه دلیل فکر میکنید که نمیتوانید تزریق انسولین را یاد بگیرید؟ حتماً به این سؤال و جواب آن فکر کنید.
تزریق انسولین مهارتی است که نیاز به آموزش دارد، با یادگیری و تمرین میتوانید بهراحتی انسولین تزریق کنید.
■ چالش پنجم
از تزریق انسولین میترسم!
اکثر افراد از درد هنگام تزریق میترسند و این ترس با درد ارتباطی ندارد و بعد از یکبار تزریق از بین میرود. 95 % افراد بعد از تزریق گفتند که برخلاف تصور آنها تزریق دردی نداشته است. کافی است یکبار امتحان کنید.
استفاده از سرسوزن و یا سرنگهای نازک و کوتاهتر در کاهش درد تزریق مؤثر هستند.
توصیه میشود اولین تزریق را در کنار مشاور یا آموزشدهنده انجام دهید.
■ چالش ششم
تزریق انسولین میتواند سبب افزایش وزن شود!
افزایش دریافت کالری و کاهش فعالیت بدنی، علت اصلی افزایش وزن در همه افراد است. متأسفانه باور اشتباهی در افراد مبتلا به دیابت وجود دارد؛ آنها بر این باورند که میتوانند به هر مقدار که تمایل دارند غذا مصرف کنند و به منظور کنترل قند خون، انسولین مصرفی را افزایش دهند که نتیجه آن افزایش مصرف انسولین و افزایش وزن خواهد شد. درنتیجه با انتخاب وعدههای غذایی سالم، برنامه غذایی مناسب و انجام ورزش میتوانید وزن خود را کنترل کنید.
■ چالش هفتم
تزریق انسولین میتواند سبب افت قند شود و این باعث نگرانی من است!
لازم است که با عوامل ایجادکننده افت قند و پیشگیری از آن آشنا شویم. همچنین آشنایی با علائم و درمان صحیح افت قند میتواند نگرانی شما را کاهش دهد.
■ چالش هشتم
من کلی گرفتاری دارم و پرمشغله هستم، الان زمانی برای اضافه شدن یک کار جدید را در زندگیم ندارم!
تزریق انسولین آزادیهای من را کاهش میدهد و مسئولیتهای من را افزایش میدهد و در حال حاضر تمایلی برای پذیرش مسئولیت در قبال انسولین ندارم!
علائم قند بالا مانند پر ادراری، تاری دید، ضعف و خستگی میتواند باعث کاهش انرژی و کارایی شود با کنترل قند خون میتوانید انرژی بیشتری برای انجام کارها داشته باشید.
عدم کنترل قند خون باعث پیشرفت عوارض دیابت میشود که این حوادث به وقت و هزینه بیشتری نیاز دارد. با کنترل قند خون در این هزینه و وقت صرفهجویی میکنید.
مطمئن باشید که تزریق انسولین بیشتر از 2 دقیقه به زمان نیاز ندارد.
در صورت نیاز، برای حل این مسئله با مشاور یا آموزشدهنده دیابت مشورت کنید تا با همفکری همدیگر راهی پیدا کنید.
■ چالش نهم
خیلی از افراد را دیدم که با شروع تزریق انسولین دچار عوارض دیابت شدهاند!
انسولین هورمون طبیعی بدن است و به آن آسیبی نمیرساند. علت اصلی ایجاد عوارض، افزایش سن ابتلا به دیابت و عدم کنترل قند خون است. انسولین درمانی بهترین و مؤثرترین راه برای کنترل قند خون، پیشگیری از عوارض دیابت و افزایش کیفیت زندگی است.
متأسفانه خیلی از افراد انسولین را دیر شروع میکنند. زمانی که دچار عوارض دیابت شدهاند و یا عوارض شروعشده است، انسولین درمانی را آغاز میکنند. نکته مهم این است که در بعضی از شرایط شروع به موقع انسولین درمانی در پیشگیری و پیشرفت عوارض مؤثر است.
گاهی اوقات ممکن است شروع انسولین درمانی با شروع عوارض همراه باشد و این همزمانی تصادفی است.
■ چالش دهم
بیمههای درمانی بهسختی هزینهها را پرداخت میکنند، هزینهها زیاد هستند!
انسولینها تحت پوشش بیمه هستند.
در نظر داشته باشید، هزینههای که برای تهیه انسولین و یا سایر تجهیزات صرف میشود نسبت به هزینههایی که برای درمان عوارض دیابت انجام میشود ارزانتر است و این عوارض میتوانند کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهند.