

انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک
گـفتگو با:
دکتر لیلا نوین
فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم
با توجه به تبلیغات گسترده در ارتباط با استفاده از داروهای گیاهی، به نظر شما این داروها در کنترل و درمان دیابت نوع 2 چه جایگاهی دارند؟
ديابت به دنبال اختلال در ترشح انسولين يا عملكرد انسولين و يا هر دو ايجاد میشود که با اصلاح برنامه غذايي روزانه، انجام فعاليت بدني منظم، مصرف صحيح و منظم داروها (قرص يا انسولين) و مدیرت استرس كنترل خواهد شد. عليرغم تمام يافتهها و شواهد علمي در درمان ديابت، بسياري از افراد هنوز در پي روشهاي سنتي و قديمي استفاده از داروهاي گياهي براي درمان دیابت هستند. اما با توجه به تحقیقات انجام شده روی داروهای گیاهی، پزشكان بر این باورند که داروهای گیاهی به هيچ عنوان نميتواند جايگزين قرص يا انسولين افراد مبتلا به دیابت شود.
مساله مهم در رابطه با مصرف داروهاي گياهي این است كه بسياري از اين گياهان علي رغم تبليغات گسترده تنها حاصل تعدادي بررسي در حيوانات آزمايشگاهي هستند و هيچ گونه نتايج علمي و تأييد شدهای درباره استفاده آنها وجود ندارد. همچنین مقدار مصرف این داروها و نحوه اثرگذاری آنها در کنترل قند خون کاملاً مشخص نیست و مصرف بيش از اندازه آنها ميتواند مانند هر ماده ديگري مضر باشد.
مساله مهم ديگر اين است كه به دنبال مصرف این داروها به امید كاهش قند خون، به تأثیر آنها روي كليه و كبد نيز باید توجه داشت. از آنجایی که اين تركيبات در كبد سم زدايي میشوند و مواد زائد نیز توسط کلیهها دفع میشوند، مصرف داروهای گیاهی میتواند روی این اندامها تأثیر جبرانناپذیری بگذارد.
با وجود آنکه در مطالعات حیوانی، قارچ گانودرما روی موشهای آزمایشگاهی اثراتی مانند افزایش تولید انسولین و کاهش قند به واسطه مهار آنزیم آلدوز ردوکتاز و α-گلیکوزیداز را نشان داده است که با کاهش چربی خون و بهبود سیستم ایمنی نیز همراه است و همچنین مواد موجود در گیاه کارلا مانند کارنیتین، ویسین و پلیپپتید-p است در مطالعات حیوانی روی موشها سبب افزایش برداشت گلوکز از خون میشود و اثراتی شبیه به انسولین دارد؛ اما از آنجایی که هنوز مطالعات تأثیرات دارویی این گیاهان روی انسانها تکمیل نشده است و ایمن بودن مصرف این گیاهان در طولانی مدت تاکنون اثبات نشده است، مصرف آنها به عنوان داروهای کنترل کننده قند خون افراد مبتلا به دیابت به هیچ وجه توصیه نمیشود.