تفاوت آنفولانزا و کرونا چیست؟
آنفولانزا و کرونا هر دو جزو بیماریهای تنفسی مسری هستند، با این تفاوت که ویروسهای مختلف عامل ایجاد کننده آنها است. کرونا در اثر ویروس کروناویروس جدید (SARS-CoV-2) و آنفولانزا به واسطه ویروسهای آنفولانزا (نوع A و B) ایجاد میشود. از آنجا که برخی از علائم آنفولانزا و کرونا مشابه هستند، تمایز بین آنها فقط بر اساس علائم دشوار بوده و برای تأیید تشخیص، نیاز به انجام آزمایش است.
آنفولانزا و کرونا ویژگیهای مشترک بسیاری دارند، اما تفاوتهای اساسی بین این دو ویروس وجود دارد. به عنوان مثال تغییر یا کاهش چشایی یا بویایی که جزو نشانههای کرونا مطرح شده در آنفولانزا دیده نمیشود. علائم آنفولانزا معمولاً 1 تا 4 روز بعد از ابتلا بروز میکند، در صورتی که علائم کرونا ممکن است بین 2 تا 14 روز بعد از ابتلا ظاهر شود. افراد مبتلا به آنفولانزا از یک روز پیش از بروز علائم تا 4 الی 7 روز بعد از بروز علائم ناقل هستند اما به نظر میرسد افراد مبتلا به کرونا از 2 روز پیش از ظهور نشانهها تا 10 روز بعد از آغاز علائم بیماری کماکان ناقل باشند.
در این کلیپ ارتباط تزریق واکسن آنفولانزا و ابتلا به کرونا توضیح داده شده است.
آیا در پاییز و زمستان، آنفولانزا همراه با کرونا وجود خواهد داشت؟
اگرچه نمیتوان با قطعیت گفت که در پاییز و زمستان چه اتفاقی خواهد افتاد، CDC معتقد است که ویروسهای آنفولانزا و ویروسی که باعث کرونا میشود هر دو شایع باشند. در این زمینه، تزریق واکسن آنفولانزا بیش از هر زمان دیگری مهم خواهد بود. CDC توصیه میکند که همه افراد 6 ماه به بالا سالانه واکسن آنفولانزا بزنند.
آیا ممکن است فردی همزمان به آنفولانزا و کرونا مبتلا شود؟
بله، ممکن است همزمان به آنفولانزا و نیز سایر بیماریهای تنفسی و کرونا مبتلا شویم. متخصصان بهداشتی هنوز در حال مطالعه هستند که چقدر این مسئله میتواند شایع باشد.
آیا کرونا خطرناکتر از آنفولانزا است؟
آنفولانزا و کرونا هر دو میتوانند منجر به بیماریهای جدی شوند، بستری شدن در بیمارستان یا مرگ شوند. اگرچه هنوز مسائل ناشناخته زیادی در مورد کرونا وجود دارد، اما در حال حاضر به نظر میرسد که کرونا کشندهتر از آنفولانزای فصلی است. با این حال، برای نتیجهگیری از دادههای فعلی خیلی زود است.
آیا واکسن آنفولانزا از ما در برابر کرونا محافظت میکند؟
دریافت واکسن آنفولانزا محافظتی در برابر کرونا ایجاد نمیکند. با این حال، واکسیناسیون آنفولانزا مزایای مهم دیگری دارد. مشخص شده است که واکسن آنفولانزا خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا، بستری شدن در بیمارستان و مرگ را کاهش میدهد. دریافت واکسن آنفولانزا در پاییز امسال بیش از هر زمان دیگری مهم خواهد بود، نه تنها برای کاهش خطر ابتلا به آنفولانزا بلکه برای حفظ منابع بهداشتی ضروری برای مقابله با کرونا.
آیا واکسیناسیون آنفولانزا خطر ابتلا به کرونا را افزایش میدهد؟
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد واکسیناسیون آنفولانزا خطر ابتلا به کرونا را افزایش دهد.
چرا تزریق واکسن آنفولانزا طی همهگیری کرونا مهم است؟
توصیه های مرتبط به کاهش شیوع کرونا، از قبیل سفارش برای ماندن در خانه، منجر به کاهش استفاده از خدمات پزشکی پیشگیرانه معمول، از جمله خدمات واکسیناسیون شده است.
اطمینان از ادامه یا شروع تزریق واکسنهای معمول در طی بیماری همه گیری کرونا برای محافظت از جوامع در برابر بیماریهای قابل پیشگیری از جمله آنفولانزا و جلوگیری از شیوع آن ضروری است. واکسیناسیون روتین، از بیماریهایی که منجر به ویزیت های پزشکی غیرضروری و بستری شدن در بیمارستان میشود، جلوگیری کرده و از فشار بیشتر بر سیستم های مراقبت بهداشتی می کاهد.
در ماه های آینده، واکسیناسیون آنفولانزا برای کاهش شیوع آن بسیار مهم خواهد بود زیرا میتواند به کاهش تأثیر کلی بیماریهای تنفسی بر روی جمعیت کمک کند و بنابراین از بار ناشی از آن بر سیستم مراقبتهای بهداشتی طی همه گیری کرونا می کاهد.
تزریق واکسن آنفولانزا همچنین میتواند منجر به پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا، کاهش شدت بیماری در صورت ابتلا و کاهش خطر بستری شدن در بیمارستان ناشی از ابتلا به آنفولانزا شود.
چه کسی باید واکسن آنفولانزا را در طی همهگیری کرونا تزریق کند؟
واکسیناسیون سالانه آنفولانزا به استثنای موارد نادر، برای همه افراد 6 ماهه و بالاتر توصیه میشود؛ زیرا این اقدام یک روش مؤثر برای کاهش ابتلا به آنفولانزا، بستری شدن در بیمارستان و مرگ ناشی از آن است. واکسیناسیون افراد جزو گروههای پرخطر، برای کاهش ریسک ابتلا به بیماری آنفولانزا بسیار مهم است. به نظر میرسد بسیاری گروههای پرخطر ابتلا به آنفولانزا، در معرض مشکلات جدی ناشی از ابتلا به کرونا نیز قرار دارند. اگر شما نیز جزو این گروهها هستید، دریافت واکسن آنفولانزا برای شما از اهمیت ویژهای برخوردار است:
- افراد درگیر در مشاغل ضروری: از جمله پرسنل مراقبتهای بهداشتی (از جمله خانه سالمندان و کارکنان داروخانه) و افراد شاغل در صنایع زیرساختی
- افرادی که در معرض خطر عوارض شدید ناشی از کرونا قرار دارند:
– افراد 65 سال به بالا
– ساکنان خانه سالمندان یا مراکز مراقبت طولانی مدت
– افراد درگیر بیماریهای زمینهای مانند: سرطان، بیماری مزمن کلیوی، چاقی (شاخص توده بدنی 30 یا بالاتر)، بیماری های قلبی (مانند نارسایی قلبی و…)، دیابت در هر سنی - افرادی که در معرض خطر ابتلا به عوارض جدی آنفولانزا هستند:
– نوزادان و کودکان خردسال
– کودکان مبتلا به بیماریهای عصبی
– زنان باردار
– افراد 65 سال به بالا
– افراد دچار بیماریهای زمینهای مانند سرطان، بیماری های قلبی-عروقی و دیابت
واکسن آنفولانزا چه زمانی باید تزریق شود؟
در نیمکره شمالی، زمان واکسیناسیون به طور معمول در سپتامبر (شهریور-مهر) هر سال آغاز میشود و در دسامبر (آذر-دی) یا چند هفته بعد پایان مییابد.
اگر جزو گروههای پرخطر ابتلا به کرونا یا آنفولانزا باشیم، امنترین مکان برای تزریق واکسن آنفولانزا کجاست؟
در این زمینه حتماً با پزشک معالج خود مشورت نمایید و با راهنمایی ایشان اقدام به تزریق واکسن نمایید.
آیا افراد مشکوک و یا مبتلا به کرونا، باید واکسن آنفولانزا تزریق نمایند؟
خیر، واکسیناسیون افراد مشکوک یا مبتلا به کرونا، صرف نظر از اینکه علائمی دارند یا خیر، باید تا زمانی که معیارهای خروج از قرنطینه را کسب کنند، به تعویق بیفتد.
با وجود اینکه در بیماری خفیف منعی برای واکسیناسیون آنفولانزا نیست، اما برای جلوگیری از آلودگی پرسنل مراقبتهای بهداشتی و سایر بیماران به ویروس کرونا ، واکسیناسیون برای این افراد نیز باید به تعویق بیفتد.
در پایان به یاد داشته باشیم ابتلا به کرونا یا آنفولانزا افراد را در برابر ابتلای مجدد به آنفولانزا در آینده محافظت نمیکند. بهترین راه پیشگیری از ابتلا به آنفولانزای فصلی، تزریق سالانه واکسن است.
منابع