بروزرسانی: ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹
کروناویروس جدید (COVID-19)
کروناویروس ها (Coronaviruses) خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود. کروناویروسها در اواسط دهه ۶۰ میلادی کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت. این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کند. با این حال تاکنون هفت کروناویروس انسانی کشف شدهاست. آخرین نوع آنها، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.
مطالب مرتبط: مدیریت دیابت در روزهای بیماری
علائم کروناویروس
در صورت ابتلا به ویروس کرونای جدید، علائم بیماری ممکن است از ۱ تا ۱۴ روز پس از ورود ویروس به بدن نمایان شوند. شروع علائم معمولا بصورت غیراختصاصی و با تب، سردرد، سرفه و آبریزش بینی می باشد که در صورت پیشرفت بیماری ممکن است با بروز تنگی نفس و ضعف و بی حالی همراه شود.
شایعترین علامتهای این بیماری تب، خستگی و سرفههای خشک هستند. برخی بیماران ممکن است دردهایی ضعیف تا شدید عضلانی و سردرد، گرفتگی یا آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال را تجربه کنند. این علائم عموما ملایم هستند و به تدریج آغاز میشوند.
توصیه می شود تا در صورت برخورد با فردی که دارای علائم فوق می باشد، ضمن رعایت فاصله (حداقل ۱ متر) از دست دادن و روبوسی شدیدا پرهیز کرده و پس از مواجهه، دستان خود را بخوبی با آب و صابون بشویید.
پیشگیری از کرونا
برای پیشگیری از کروناویروس لازم است تا چند توصیه مهم را جدی بگیریم:
- شستشوی منظم دست ها: دست های خود را بطور منظم با آب و صابون بشویید و یا با محلول های ضدعفونی کننده الکلی تمیز کنید؛ حتی اگر دستان شما به ظاهر کثیف نباشند. این کار می تواند ویروس های موجود در سطح پوست را از بین ببرد.
- بهداشت تنفسی: هنگام عطسه یا سرفه، دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج خود بپوشانید. پس از عطسه یا سرفه حتما دستمال را داخل سطل زباله “در دار” انداخته و دستان خود را بشویید.
- رعایت فاصله: همواره ۱ متر فاصله با سایرین را رعایت نمایید، بویژه اگر فرد مقابل دارای علائم سرفه، عطسه یا تب می باشد.
- عدم لمس صورت: در طول روز ممکن است دستان شما به ویروس آلوده شوند، بنابراین از لمس صورت بویژه چشم ها، بینی و دهان پیش از اطمینان از نظافت دست ها بپرهیزید.
کرونا و دیابت
افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت، بیماری های قلبی یا بیماری های خودایمنی بیشتر از سایرین در معرض عفونت شدید با کروناویروس قرار دارند. با این حال توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از کروناویروس در کلیه افراد یکسان می باشد.
افراد مبتلا به دیابت می توانند با کنترل مناسب قندخون به عملکرد سیستم ایمنی کمک کرده و از بروز بیماری شدید توسط ویروس کرونا تا حد امکان پیشگیری نمایند.
افراد مبتلا به دیابت بهتر است به این موارد توجه ویژه ای داشته باشند:
• کنترل مناسب قند خون
• رعایت یک برنامه غذایی متنوع و متعادل
• دوری از استرس و استفاده از روشهای آرامسازی
• خواب کافی
• رعایت توصیههای بهداشتی مرتبط با بیماری کورونا
سوالات شما در مورد دیابت و کرونا ویروس
بر اساس نظر پزشکان و متخصصان؛ خیر! افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که دیابت کنترل شده دارند، خطر بیشتری نسبت به دیگران ندارند. اما کسانی که به طور مداوم قند خون بالایی دارند ممکن است آسیب پذیرتر باشند.
دکتر Anne Peters (رییس بخش تحقیقات دیابت دانشگاه کالیفرنیای جنوبی) در این باره میگوید: “دیابت نوع ۱ خود به تنهایی عامل خطری برای ابتلا به COVID-19 محسوب نمیشود. همانطور که میدانیم کنترل نامناسب دیابت و قند بالا بدن را مستعد ابتلا به همه عفونتها میکند و این بیماری نیز از این قاعده مستثنی نیست. افراد مسن با بیماری زمینهای باید بیشتر مراقب باشند و پیشگیری کنند ولی جوانان سالم یا با بیماری زمینهای کنترل شده ریسک بالاتری ندارند.”
اینکه میگویند “افراد مبتلا به دیابت در خطر بیشتری هستند ” یک طیف گسترده و بدون استثنا را شامل میشود. در مورد دیابت نوع ۱ و حتی دیابت نوع ۲، منظور آنهایی هستند که کنترل خوبی ندارند.
دکتر Mary Pat Gallagher (رییس بخش دیابت کودکان بیمارستان Hassenfeld در نیویورک ) در این باره میگوید: “در مورد دیابت باید عوامل دیگری مانند سن، سایر بیماریها و کیفیت کنترل قند خون در نظر گرفته شود و نباید همه دیابتیها را یکی دانست. سازمان جهانی بهداشت، CDC و انجمن دیابت آمریکا اعلام کردند که افراد مبتلا به دیابت در صورت ابتلا به کروناویروس جدید احتمال بستری و مرگ و میر بیشتری دارند، در صورتی که اگر عوامل مختلفی که ذکر شد در نظر گرفته شود، تفاوت چشمگیری ایجاد میشود. براساس اطلاعاتی که تاکنون درباره COVID-19 داریم؛ احتمال ابتلای دیابتیهای نوع ۱ مساوی با سایر افراد سالم جامعه است.
خیر! کنترل مناسب قند خون در طول دوره بیماری، مثل هر بیماری دیگری، از ابتلا به عوارض جدی آن بیماری جلوگیری میکند. مدیریت مناسب دیابت در روزهای بیماری چالش برانگیز است، مسئله بسیار مهمی است که با مطالعه دستورالعمل مدیریت دیابت در روزهای بیماری قابل انجام است.
خیر! در صورتی که کنترل قند خون خوبی داشته باشید با این A1C جای نگرانی نیست. حتی با کنترل دقیقتر و بهتر در این روزها میتوانید وضعیت بدن خود را بهبود ببخشید. ولی مثلا A1C 12 نگران کننده است، چون نشان میدهد که قند خون شما همیشه بالاست و این سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماریها ضعیف میکند و احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهد.
دکتر Peters در این باره میگوید: “دیابت نوع ۱ ضعف ایمنی نیست و با نقص ایمنی که باید داروهای ضد رد پیوند یا شیمی درمانی مصرف کنید کاملا متفاوت است. قند بالا بدن را مستعد عفونت میکند و قدرت بدن را برای مقابله با بیماری کاهش میدهد. بنابراین فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ با کنترل مناسب قند خون ضعف ایمنی نخواهد داشت.”
بر اساس اطلاعات به دست آمده از چین و ایتالیا و کشورهایی که مدت طولانیتری با بیماری درگیر هستند؛ کودکان و نوجوانان بسیار بهتر با بیماری مقابله میکنند و علائم بیماری خفیف است و یا اصلا علامتی ندارند.
دکتر Kim Donaghue (رییس انجمن بینالمللی دیابت کودکان و نوجوانان) میگوید: تعداد خیلی کمی از مبتلایان در سراسر اروپا و خاورمیانه را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
دکتر Anne Peters میگوید: تعداد کمی از کودکان مبتلا، علامتدار می شوند. این به این معنی است که کودکان مبتلا میشوند ولی علائم خاصی از بیماری را نشان نمیدهند و این باعث میشود آنها ناقلین خاموش باشند و باعث گسترش شیوع بیماری از طریق عطسه، سرفه و بزاق خود شوند.
بله! این روزها باید تا جای ممکن “فاصله اجتماعی” را رعایت کرد. کودکان باید از افراد مسن دور باشند. زیرا افراد مسن چه دیابتی چه غیر دیابتی مستعدتر هستند و احتمالا انواع مختلفی از بیماریهای زمینهای دیگری را نیز دارند. کودکان هم بزرگترین گروهی هستند که میتوانند با وجود ابتلا و ناقل بودن، بدون علامت باشند.
دکتر Gallagher میگوید: علاوه بر کودکان، افراد دیگر نیز ممکن است در دوره نهفتگی ویروس باشند و هنوز علایم بیماری را نشان نداده باشند. برای همین مهمترین توصیه این روزها حفظ فاصله با افراد، به ویژه مسنترها و افراد بالای ۷۰ سال است. حتی اگر در خانه مسئولیت نگهداری از یک فرد مسن را دارید، فاصله مناسب و نکات ایمنی را رعایت کنید.
بهترین کار این است که خطر ابتلای خود را به حداقل برسانید تا امکان انتقال بیماری به آن فرد کم شود. ممکن است ناقل بدون علامت باشید یا ویروس را با خود به خانه بیاورید، زیرا این ویروس میتواند چند روز روی سطوح مختلف زنده بماند. اگر کار ضروری دارید یا مجبور هستید خارج از خانه کار کنید؛ موقع ورود به خانه، به سطوح دست نزنید، از بغل کردن یا بوسیدن اعضای خانه اجتناب کنید. دستان خود را بلافاصله خوب بشویید و با دستمال کاغذی تمیز به جای حوله دستان خود را کاملا خشک کنید و فورا آن را درون سطل زباله در دار بیاندازید. دستشوییهای خانه را کاملا ضدعفونی کنید و به هیچ عنوان از حوله مشترک استفاده نکنید.
کارکنان مراکز درمانی باید لباس های خود را پس از ورود به خانه در آورده و جداگانه بشویند و قبل از تماس با سایر افراد خانه ترجیحا دوش بگیرند.
براساس گزارشهای CDC، احتمال ابتلا به بیماری جدی و خطرناک برای اکثر افراد جمعیت کم است. شدت بیماری از بیعلامت و بسیار خفیف، تا شدید و کشنده گزارش شده است. ولی شواهد حاکی از آن است که اکثر افراد به نوع خفیف مبتلا میشوند. بر اساس گزارشی از چین فقط ۱۶ درصد افراد مبتلا، دچار عوارض جدی بیماری شدند. ۸۰ درصد مرگ و میر در افراد بالای ۶۰ سال و مسنتر و دارای بیماری زمینهای بوده و شدیدترین عوارض در افراد بالای ۸۵ سال گزارش شده است.
اخطارها فقط برای شخص ما نیست! برای این است که ما در برابر افراد آسیبپذیرتر و کادر درمانی کشور خود مسئول هستیم و باید با اقدامات خود از شلوغی بیش از حد بیمارستانها و مراکز درمانی جلوگیری کنیم.
دکتر Gallagher در این باره میگوید: ” نباید بترسید، ۹۰ درصد از ما ممکن است علایمی در حد سرماخوردگی ساده را تجربه کند ولی هر فرد، به تنهایی، در برابر جامعه و کادر درمان مسئول است، چون این ویروس جدید است و هیچکس در برابر آن ایمن نیست.
دکتر Peters در این باره میگوید: “این طبیعی است که نگران و عصبی باشید، چون زندگی همه ما تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر کرده است. چیزی که من در مورد دیابتی های نوع ۱ دوست دارم همبستگی و روابط آنها با هم است. در مورد این بیماری نیز همه ما باید با هم همکاری کنیم. نمام افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ میدانند چطور با دیابتشان زندگی کنند و با آن کنار بیایند. در حال حاضر نیز همین طور است! باید با شرایط جدید کنار بیایید! و روش (روتین) جدیدی خلق کنیم. میدانم سخت است ولی کمک میکند اوضاع بهتر شود و جان بسیاری از افراد را نجات خواهد داد.
توصیه های مربوط به رعایت بهداشت و پیشگیری از کرونا، از اهمیت بالاتری برای افراد مبتلا به دیابت و نزدیکان آنها برخوردار است.
* برای بروز شرایط اضطراری و ابتلای احتمالی به کرونا آماده باشید
* توجه بیشتری به کنترل قندخون داشته باشید
* چنانچه دچار علائم آنفولانزا هستید (تب، سرفه یا تنگی نفس) از پزشک خود و یا کادر پزشکی کمک بگیرید. چنانچه سرفه شما همراه با خلط است، میتواند نشان دهنده عفونت دستگاه تنفسی باشد، بنابراین بهتر است هرچه زودتر از پزشک کمک بگیرید
* بروز عفونت میتواند منجر به افزایش قندخون شما و افزایش نیاز بدن به مایعات شود. بنابراین سعی کنید همواره مقدار کافی آب بنوشید
* سعی کنید دارو و تجهیزات مربوط به دیابت خود را بطور کامل و برای چند هفته آماده داشته باشید (تا در صورت قرنطینه احتمالی دچار مشکل نشوید)
* سعی کنید مواد غذایی و خوراکی های حاوی قند ساده را در دسترس داشته باشید
* در صورتی که تنها زندگی میکنید، حتما همسایگان یا نزدیکان خود را در جریان قرار دهید تا بتوانند در شرایظ اورژانس به کمک شما بیایند
ویروس کرونای جدید همچنان ابعاد ناشناخته بسیاری دارد. برای اینکه همواره در جریان آخرین یافته ها قرار بگیرید، این صفحه را همواره مرور نمایید.
توصیه های سازمان بهداشت جهانی
* از لمس صورت بخصوص چشم ها، دهان و بینی تا حد امکان خودداری نموده و حتما پیش از لمس صورت، دستان خود را بخوبی بشویید یا با محلول الکلی ضدعفونی کنید.
* سطوح مختلف مانند میز کار یا آشپزخانه را با محلول ضدعفونی کننده الکلی بصورت منظم ضدعفونی نمایید.
* اطلاعات خود را درباره کروناویروس بالا ببرید! برای آموزش دقیق تر، به منابع موثق مانند وبسایت سازمان بهداشت جهانی مراجعه نمایید.
(توضیح: کلیه اطلاعات مندرج در این صفحه بر اساس آخرین آموزش های سازمان بهداشت جهانی بروزرسانی می شود.)
* در صورتی که دچار تب یا سرفه هستید، از انجام سفرهای غیرضروری بپرهیزید.
* اگر بیش از ۶۰ سال سن دارید و یا دچار بیماری های زمینه ای مثل مشکلات قلبی، ریوی یا دیابت هستید، بهتر است از حضور در اماکن عمومی یا انجام رفت و آمدهای غیرضروری بپرهیزید.
* اگر بیمار هستید، در خانه بمانید! سعی کنید تا در اتاقی جداگانه بخوابید و از لوازم پذیرایی شخصی استفاده کنید (لیوان، بشقاب، قاشق و چنگال می بایست بصورت فردی استفاده شود.)
* چنانچه احساس تنگی نفس دارید، حتما با اورژانس و یا پزشک خود تماس بگیرید.
چه کسانی به کرونا مبتلا می شوند؟
منابع علمی اعلام کردهاند که هر فرد و در هر سنی احتمال ابتلا به این ویروس را دارد. در بیشتر موارد این مبتلایان بهبود پیدا میکنند و شرایط بیماری وخیم نخواهد بود. حدود ۸۰ درصد افراد بدون هر گونه اقدام خاص، به طور کامل بهبود مییابند اما در میان آنهایی که بیماری را بروز دادهاند تقریبا از هر شش بیمار، یک نفر بیماری شدید را تجربه میکند.
نقش تغذیه در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن
افرادی که با دیابت زندگی میکنند همانند همه افراد جامعه، مراقبتهای پیشگیرانه درخصوص ویروس کرونا را باید مد نظر داشته باشند و علاوه بر آن لازم است با دقت بیشتری نسبت به کنترل قند خون خود اقدام نمایند و از تغییر در داروهای مصرفی خود، بدون هماهنگی با پزشک جدا خودداری کنند!
برخی ویتامینها و مواد معدنی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش دارند اما مصرف خودسرانه و بی رویه مکملهای حاوی این ریزمغذیها ممکن است باعث بروز اختلالاتی در عملکرد بدن گردد. بنابراین توصیه میشود در صورتی که فرد دچار کمبود مواد مغذی نیست، بهتر است آنها را از طریق منابع غذایی تامین نمود و از مصرف مکملها بدون مشورت با پزشک خودداری کرد. مطالعات اخیر نشان میدهند هنوز هیچ روش اختصاصی وجود ندارد که با تقویت سیستم ایمنی بتوان از ابتلای افراد، بهخصوص افراد مبتلا به دیابت، به ویروس کرونای جدید (COVID-2019) پیشگیری نمود. به طور کلی آرامش (کنترل استرس)، خواب کافی و تغذیه مناسب میتواند منجر به بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن شوند.
توجه داشته باشید چه در شرایط عادی و چه در شرایط اضطرار لازم است تعادل و تنوع در مصرف کلیه مواد غذایی رعایت شود. دریافت ویتامینهای مورد نیاز بدن برای افزایش سطح ایمنی و مقابله با بیماری و بهبودی، از طریق منابع غذایی تامین شود و منابع غذایی حاوی ویتامینها و املاح هیچ گونه ارجحیتی بر یکدیگر ندارند. لطفا از توصیه به مصرف کلیه مکملها بدون نظر پزشک خودداری شود، زیرا مصرف دوزهای بالای ویتامین و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شدهای در پیشگیری از بیماریهای عفونی ندارند.
همانظور که قبلاً گفته شد اثر بخشی برخی ویتامینها و مواد معدنی در ارتقا ایمنی بدن اثبات شده است، به همین جهت در ادامه به بررسی منابع غذایی این مواد مغذی خواهیم پرداخت.
ویتامین A
منابع غذایی این ویتامین به دو شکل منابع حیوانی و گیاهی است که منابع حیوانی از قابلیت جذب بهتری نسبت به منابع گیاهی برخوردار هستند. منبع غنی این ویتامین روغن کبد ماهی است و به میزان کمتری نیز در شیر و تخم مرغ وجود دارد. غلات صبحانه غنی شده با این ویتامین نیز از دیگر منابع به شمار میروند.
ویتامین های B6 ،B9 و B12
ویتامین B6 درمنابع حیوانی نظیر گوشت، ماهی، تخم مرغ، و لبنیات یافت میشود. ویتامین B9 درمیوههای تازه، سبزیجات برگی، مخمر و حبوبات وجود دارد. ویتامین B12 در بدن توسط برخی باکتریهای مفید ساخته میشود. همچنین در گوشت گاو، صدف، ماهیهایی مانند سالمون، تخم مرغ و شیر نیز وجود دارد.
ویتامین C
علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان است، باعث جذب بهتر آهن در بدن نیز میشود. منابع این ویتامین عبارتند از انواع فلفل، سبزیهای برگ سبز مانند اسفناج و سبزی خوردن، توت فرنگی، گریپ فروت، گوجه فرنگی، انبه، لیمو، انواع کلم، مرکبات و کیوی. بهطورکلی این ویتامین در میوهها و سبزیجات به وفور یافت میشود. ویتامین C بسیار حساس است؛ یعنی در اثر نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا و نور از بین میرود. پس محتوای ویتامین C در مواد غذایی گیاهی وابسته به فصل، شرایط و مدت زمان نگهداری، نحوه نقل و انتقال و نحوه پخت متفاوت است. دقت داشته باشیم که شواهدی مبنی بر مصرف مکمل آن در درمان بیماری ناشی از ویروس کرونا وجود ندارد.
ویتامین D
متاسفانه منابع غذایی این ویتامین اندک هستند. از آن جمله میتوان به ماهیهای چرب (نظیر سالمون، هالیبوت و کاد)، زرده تخم مرغ و روغن ماهی اشاره نمود. مواد غذایی غنی شده با ویتامین D نیز از منابع خوب به شمار میروند.
ویتامین E
غنیترین منابع ویتامین E عبارتند از: بادام، مغز تخمه آفتابگردان، و روغنهای گیاهی مانند روغنهای آفتابگردان، سویا، ذرت.
سلنیوم
در انواع گوشت و غذاهای دریایی، غلات و لبنیات یافت میشود. مقدار سلنیوم موجود درغلات مختلف نسبت به مقدار سلنیوم موجود در خاکی که در آن رشد کردهاند متفاوت است.
زینک
گوشتها، ماکیان، ماهی و خرچنگ منابع غنی از زینک هستند و به خاطر عدم وجود فیتات در آنها جذب زینک از این منابع بالاست. تخممرغ و محصولات لبنی نیز عاری از فیتات هستند اما مقدار زینک در آنها نسبت به گوشت حیوانات کمتر است. غلات و حبوبات حاوی مقادیر متوسط از زینک هستند اما مقادیر بالای فیتات در آنها جذب زینک را مختل مینماید. میوه و سبزیجات زینک اندکی دارند.
فیتات یک ترکیب آلی است که در برخی مواد غذایی وجود دارد و باعث دفع مواد مغذی ازجمله زینک از بدن میشود، یعنی به بعضی از ویتامینها و مواد معدنی متصل میشود و آنها را از دسترس بدن خارج میکند.
آهن
گرچه آهن اثر آنتیاکسیدانی دارد و برای عملکرد هرچه بهتر آنزیمهای آنتیاکسیدان در بدن لازم است اما از سوی دیگر، میکروارگانیسمهای بیماری زا از این ماده معدنی برای رشد خود استفاده میکنند و مصرف زیاد آهن در زمان وجود تب و یا عفونت در بدن ممکن است عفونت را تشدید نماید، زیرا با مصرف زیاد مکمل آهن در واقع به عوامل ایجاد کننده عفونت غذا رساندهایم!!!
پروبیوتیکها
پروبیوتیک میکروارگانیسمهای زندهای هستند که در دستگاه گوارش زندگی میکنند و برای سلامتی انسان ضروریاند و میتوانند قدرت دفاعی بدن را ارتقا دهند. برخی عوامل از جمله مصرف خودسرانه آنتی بیوتیکها، استرسهای روانی، افسردگی، برخی بیماریها، چاقی به ویژه چاقی شکمی و مصرف مداوم دخانیات، عواملی هستند که میتوانند جمعیت پروبیوتیکها را کاهش دهند. امروزه در صنعت غذا پروبیوتیکها را به برخی مواد غذایی اضافه میکنند. ماست پروبیوتیک، دوغ پروبیوتیک (کفیر)، بستنی پروبیوتیک از جمله این محصولات هستند که مصرف آنها میتواند سودمند باشد.
توجه داشته باشید:
سیر، زنجبیل، و سایر مواد غذایی توصیه شده اگرچه به دلیل ترکیبات خاصی که دارند میتوانند در مقابله با عفونتهای باکتریایی و ویروسی مفید باشند اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ناشی از ویروس کرونا وجود ندارد. بزرگنمایی اثرات مفید سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی و مصرف بیرویه آنها میتواند پیامدهای نامطلوبی بر متابولیسم بدن و تداخل در جذب و تأثیر داروها و مکملهای تجویز شده داشته باشد.
مدیریت استرس
سوالات رایج
همانند بسیاری از بیماری های تنفسی، عفونت کروناویروس جدید می تواند با علائم خفیف مانند سرفه، آبریزش بینی و تب خود را نشان دهد. با این حال در صورت عفونت شدید، علائمی مانند تنگی نفس یا پنومونی (سینه پهلو) ظاهر می شوند و در موارد نادر ممکن است این ویروس کشنده باشد. افراد مسن و همینطور افرادی که مبتلا به بیماری های زمینه ای (دیابت، بیماری های قلبی و …) هستند بیش از سایرین در معرض خطر هستند.
استفاده از ماسک می تواند به کاهش سرعت انتقال ویروس بین افراد کمک کند، با این حال استفاده از ماسک به معنای محافظت قطعی در برابر ورود ویروس به بدن نمی باشد. برای محافظت بهتر در برابر کرونا لازم است تا علاوه بر استفاده از ماسک، بهداشت دست ها را بخوبی رعایت کرده و در تماس با سایرین حداقل یک متر فاصله داشته باشیم.
تحقیقات برای شناخت بهتر این ویروس همچنان ادامه دارد. با این حال به نظر می رسد افراد مسن و همچنین افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای (مانند دیابت یا مشکلات قلبی) بیشتر در معرض خطر بروز بیماری شدید هستند.
هنوز توانایی فعال ماندن این ویروس بر روی سطوح دقیقا شناخته شده نیست. با این حال مشاهدات اولیه نشان می دهند که این ویروس می تواند تا چند ساعت بر روی سطوح فعال باقی بماند. به یاد داشته باشیم محلول های ضدعفونی کننده معمول (حاوی الکل) هم به خوبی می توانند این ویروس را از بین ببرند.
علائم اولیه کروناویروس مانند تب، سرفه و آبریزش بینی می تواند کاملا مشابه سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد. با این حال این بیماری ها توسط ویروس های کاملا متفاوتی ایجاد می شوند که ممکن است افتراق آنها از روی علائم به تنهایی ممکن نباشد. در حال حاضر روش قطعی تشخیص کرونا، انجام بررسی های آزمایشگاهی است.
سازمان بهداشت جهانی به کلیه افرادی که دچار علائم تب، سرفه یا تنگی نفس می شوند توصیه میکند تا مراجعه زودهنگام به پزشک را جدی گرفته و در صورت برخورد با فرد مشکوک با علائم مشابه، یا سابقه سفر در ۱۴ روز گذشته، مراتب را به پزشک خود اطلاع دهند.
خیر! آنتی بیوتیک ها تاثیری بر روی ویروس ها ندارند. با این حال ممکن است پزشک با توجه به علائم و یا با هدف پیشگیری از بروز همزمان عفونت های باکتریایی، استفاده از آنتی بیوتیک ها را در برنامه درمانی قرار دهد.
تا امروز (اسفند ۹۸) داروی موثری برای پیشگیری از ابتلا به کرونا شناسایی نشده است.
اگر میخواهید در برابر کرونا از خود محافظت کنید، توصیه می شود تا بهداشت دست ها، بهداشت تنفسی، مصرف غذاهای سالم و اجتناب از برخورد نزدیک با دیگران را مدنظر قرار دهید.
با سلام و عرض ادب
پدر اینجانب دارای دیابت نوع دو هستند و از دیروز رگه های خونین(همانند ترک های پوستی) در ساق پای ایشان ایجاد شده و پا درد بسیار دارند و توانایی راه رفتن ایشان به سختی انجام میشود.ممنون خواهم شد اینجانب را راهنمایی کنید
سلام من دیابت نوع ۱ دارم و دو روزی هست که لرز دارم و البته یکی از بستگانم هم مبتلا به کرونا شده برای همین احتمال میدم که من هم گرفته باشم میخواستم ببینم چه کاری باید بکنم ؟
سلام
من دیابت نوع۱دارم
چندوقتیه یعنی حدود۳ماهه قندم زیادکنترل نیست
میخواستم بپرسم تاثیرکرونا روی افراددیابتی نوع۱خفیفه یاشدید؟
واینکه آمارمرگ درافراد دیابتی نوع۱چه اندازه؟؟
سلام میخواسم بپرسم کسی که کرونا گرفته و۱۰روزه بهبودپیدا کرده ایا میشه بعد اربهبودی باهاش ملاقات کردایا بازهم امکان نتقال ویروس ازاون شخص به فرد سالم هستش ؟
سلام میشه به نظرتون کسی که دیابت داشته باشه علایم کرنا رو بصورت مخفی داشته باشه ؟ مادرم با مادربزرگم هردو تو بیمارستان بخاطر ناراحتی قلبی مادربزرگم بودن که بیمار کرنایی وارد اتاق میکنن بعداز چندروز تست کرنا مادربزرگم مثبت شد حالا مامانم استرس گرفته ولی حالا ده روز گذشته مادربزرگم ومامانم هیچ علامتی ندارن میشه بدون علامت باشن
مامانم دیابت داره مادربزرگم هم مشکل قلبی وریه داره خودش جدا از کرنا
سلام دوست خوب
امیدواریم که ناراحتی قلبی شون برطرف بشه.
توصیه ما این هست که حتما و لطفا با شماره ۴۰۳۰ تماس بگیرید و این موارد رو شرح بدید تا به دقیق ترین شکل بتونن شما رو راهنمایی کنن.
سلام مادربزرگ من بیماربودن بخاطر ناراحتی قلب وریه توبیمارستان ومادرم هم همراهش بود یه بیمار مشکوک به کرنا اوردن کنارشون که معلوم داشت کرنا داشته مامان بزرگم هم تست داد البته بزور ازش گرفتن اونم غیر رایگان اونم کرنا گرفته به نظرتون مامانم هیچ علامتی نداره ولی دیابت داره احتمال داره کرونای فاقد علامت گرفته باشه