
افراد مبتلا به دیابت چطور با کروناویروس مقابله کنند
دکتر Anne L.Peters، یکی از اساتید دانشکده پزشکی Keck و مدیر کلینیک دیابت دانشگاه USC در کالیفرنیا است. او بیش از 200 مقاله و سه کتاب در مورد دیابت نوشته است و بیش از 40 کار تحقیقاتی را در این زمینه به سرانجام رسانده و در بیش از 400 برنامه با محوریت دیابت، در سراسر دنیا سخنرانی داشته است.
او در مورد کرونا ویروس و دیابت میگوید :
این روزها بسیاری از بیماران من که مبتلا به دیابت هستند، با من تماس میگیرند و در مورد شیوع کرونا ویروس و خطر ابتلا به آن سوال میپرسند. در اخبارهای مختلف معمولا گفته میشود، دیابت یکی از عوامل خطر ابتلا به کرونا ویروس و ایجاد عوارض بد این بیماری است که افراد مبتلا به دیابت را میترساند! اما سوال این جاست که ما چقدر در مورد بیماریهای عفونی و دیابت میدانیم؟
جواب مشخصی وجود ندارد
نتیجه مقالات متناقض است و تحقیقات ویژهای در این مورد هنوز انجام نشده است؛ اما در کل، پژوهشها نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به عفونت هستند و همچنین بیماریهای مختلف، کنترل دیابت را سختتر میکنند. بیماریها میتوانند در بدن مقاومت به انسولین ایجاد کنند و سطح قند خون را بالا ببرند. از طرف دیگر اگر اشتهای فرد کاهش یابد یا تهوع و استفراغ داشته باشد و نتواند مثل همیشه غذا بخورد، ممکن است دچار افت قند خون شود.
درنتیجه بهترین اقدام، در قدم اول، پیشگیری است و بعد از آن، آموزش مدیریت دیابت در صورت ابتلا به عفونت است.
با وجود این اطلاعات، هنوز سوالات بیپاسخ زیادی وجود دارد؛ مثلا اینکه آیا تفاوتی بین دیابت نوع 1 و 2 و شانس ابتلا به عفونت وجود دارد یا خیر؟ یا اینکه سطح هموگلوبین A1c میتواند در احتمال ابتلا به عفونت تاثیری داشته باشد یا خیر؟
تا کنون در رابطه با COVID-19، میدانیم که سن بالا و بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی-عروقی و ریوی پیش آگهی بدتری دارند، ولی اطلاعات کاملی در مورد افراد جوان و سالم و بدون بیماری زمینهای یا با بیماری زمینهای کنترل شده در دسترس نیست.
آمادگی لازم برای مقابله با کرونا ویروس (COVID-19)
در این شرایط باید با آرامش و در عین حال واقع بینانه برخورد کرد. همه افراد مبتلا به دیابت باید آمادگی لازم را کسب کنند و علاوه بر همه آنچه در فضای مجازی گفته میشود از جمله شستن دستها، رعایت فاصله بین فردی و غیره، باید مقدار کافی و حتی ذخیره، دارو و سایر تجهیزات کنترل قند در دسترس داشته باشید.
در دوران اپیدمی به دلیل درگیر بودن کادر درمان و ازدحام مراکز درمانی بهتر است پزشک شما، به اندازه کافی دارو برایتان نسخه کند تا به مقدار مناسبی ذخیره دارویی داشته باشید. علاوه بر این سایر تجهیزات مرتبط با دیابت از جمله دستگاه تست قند خون و نوار آن باید به مقدار کافی در دسترس داشته باشید.
بهتر است در صورت امکان به داروخانهها و فروشگاهها مراجعه نکنید و به صورت اینترنتی و غیرحضوری خرید کنید.
بهتر است اصول کنترل قند در روزهای بیماری را مجددا مطالعه کنید. مایعات قندی برای جبران افت قند خون در دسترس داشته باشید. غذای کافی (ترجیحا فاسد نشدنی مثل کنسروها) در منزل داشته باشید تا بتوانید با تغذیه مناسب قند خون خود را در محدوده مناسب نگه دارید.
به عنوان فردی که با دیابت زندگی میکند باید بدانید که در این شرایط، تغییرات سبک زندگی، استرس و بیماری میتوانند باعث بالا رفتن قند خون یا حتی افت قند خون شوند. پس مهم این است که به خوبی از خود مراقبت کنید و نسبت به این تغییرات آگاه باشید و آنها را به درستی اصلاح یا درمان کنید.
پزشکان و کادر درمانی باید توصیههای لازم را به بیماران خود گوشزد کنند و اطمینان کسب کنند که بیمارانشان در منزل میمانند، داروی کافی دارند و کسانی که تحت درمان با انسولین و سایر داروهای کاهش دهنده قند خون مثل سولفونیلاورهها قرار دارند، علائم و اصول درمان افت قند را میدانند و خوارکیهایی مانند قند، عسل، شکر، آبمیوه و نوشابه غیررژیمی برای درمان افت قند خون همراه دارند. هم چنین باید برنامهای در خصوص اصول کنترل قند در روزهای بیماری در اختیار فرد قرار دهند.
شرایط غیرقابل پیش بینی است؛ ولی با آگاهی، مطالعه و پاسخ گویی مناسب میتوانیم تاثیر بسزایی روی زندگی بیماران و تغییر شرایط کنونی داشته باشیم.