آزمایشات و معاینات دورهای در دیابت
بررسیها، آزمایشات و معاینات دورهای، بخش بسیار مهمی در کنترل دیابت است. بعضی از این اقدامات در خانه و توسط خود فرد باید انجام شود و برخی با دستور پزشک و در مراکز درمانی و آزمایشگاهها. در اینجا قصد داریم مروری داشته باشیم بر مراقبتهایی که بزرگسالان و کودکان مبتلا به دیابت باید به صورت منظم انجام دهند.
بررسیهای روزانه و هفتگی دیابت
بررسیهای روزانه دیابت شامل معاینه پاها و اندازهگیری قند خون است. معاینه روزانه پاها برای افراد دیابتی ضروری است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به صفحه “دیابت و سلامت پا” مراجعه نمایید.
تعداد دفعات اندازهگیری قند خون و اینکه آیا لازم است شما هر روز این کار را انجام بدهید یا خیر، مسئلهای است که حتماً باید با نظر پزشک و به صورت اختصاصی برای هر فرد بسته به نوع شرایط و داروی کاهش دهنده قند خون مصرفی، تعیین شود.
اما فارغ از این موضوع، موضوع مهم بعد از اندازهگیری قند خون، تحلیل اعداد به دست و تصمیمگیری صحیح بر اساس آن است. به عنوان مثال بررسی علل بروز افت قند خون و نحوه صحیح درمان آن. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه تحلیل نتایج قند خون مطالعه کتاب دیابت و کنترل قند خون توصیه میشود.
اگر قصد کاهش وزن دارید، حداقل به صورت هفتگی خود را وزن کنید و درباره پیشرفت یا مشکلات خود با یک متخصص تغذیه در میان بگذارید. به یاد داشته باشید بهترین زمان برای اندازهگیری وزنتان، صبحها بعد از رفتن به سرویس بهداشتی و پیش از مصرف صبحانه است.
بررسیها و مراقبتهای ماهانه دیابت
انواع معاینات هفتگی و ماهانه میتواند به شما کمک کند تا از دیابت خود مراقبت کنید. با توجه به نظر پزشکتان آزمایش هموگلوبین ای وان سی (HbA1c) را هر 3 تا 6 ماه یکبار انجام دهید و در مورد محدوده مناسب HbA1c خود با او مشورت نمایید.
علاوه بر این در هر ویزیت پزشکی که معمولاً بسته به نظر پزشک معالج هر 3 تا 6 ماه یکبار است، باید فشار خونتان بررسی شود. در مورد کودکان مبتلا به دیابت توصیه استاندارها این است که با نظر پزشک متخصص، بعد از سن 11 سالگی و با گذشت 2 تا 5 سال از ابتلا به دیابت، سالانه فشار خونشان توسط پزشک اندازهگیری و بررسی شود.
بررسیهای سالانه برای دیابت
پزشک شما معمولاً از شما میخواهد یکسری آزمایشات و معاینات سالانه را انجام دهید و بسته به نتایج آنها ممکن است نیاز باشد در فواصل کمتر آنها را تکرار نمایید یا شما را به متخصصین مرتبط ارجاع میدهد.
پروفایل چربی خون: توصیه میشود بزرگسال زیر 40 سال مبتلا به دیابت که از استاتین یا سایر داروهای کاهش دهنده چربی خون استفاده نمیکنند، در زمان تشخیص و سپس بسته به نظر پزشک حداقل هر 5 سال یکبار، آزمایش پروفایل چربی خون شامل کلسترول کل، HDL، LDL و تری گلیسرید بدهند.
برای کودکان مبتلا به دیابت، توصیه میشود بعد از سن 11 سالگی و با نظر پزشک متخصص این بررسی صورت گیرد و در صورت نرمال بودن نتایج این آزمایشات حداقل هر 5 سال تکرار شود.
آلبومین ادرار: توصیه میشود افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بعد از گذشت پنج سال از ابتلا به دیابت و افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بعد از تشخیص، حداقل سالی یک بار از نظر آلبومین ادرار (با آزمایش نمونه ادرار یا ادرار 24 ساعته) بررسی شوند.
برای کودکان مبتلا به دیابت، توصیه میشود با نظر پزشک متخصص، بعد از سن 11 سالگی و با گذشت 2 تا 5 سال از ابتلا به دیابت این بررسی سالانه انجام شود.
معاینه شبکیه: توصیه میشود افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بعد از گذشت پنج سال از ابتلا به دیابت و افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بعد از تشخیص، حداقل سالی یک بار برای معاینه شبکیه به متخصص شبکیه مراجعه نمایند. همینطور توصیه میشود زنان مبتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 پیش از اقدام به بارداری یا در سه ماهه اول بارداری به متخصص شبکیه مراجعه کرده و در صورت لزوم، با نظر متخصص، این ارزیابی را در سه ماهه دوم و سوم بارداری و یا تا یکسال بعد از زایمان تکرار نمایند.
برای کودکان مبتلا به دیابت، توصیه میشود با نظر پزشک متخصص، بعد از سن 11 سالگی و با گذشت 2 تا 5 سال از ابتلا به دیابت این بررسی انجام شده و با توجه به شرایط و نظر متخصص شبکیه، در بازههای زمانی مشخص تکرار شود.
بررسی نوروپاتی محیطی: توصیه میشود افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بعد از گذشت پنج سال از ابتلا به دیابت و افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بعد از تشخیص، حداقل سالی یک بار از نظر نوروپاتی محیطی و علائم مرتبط با آن توسط پزشک بررسی شوند.
برای کودکان مبتلا به دیابت، توصیه میشود با نظر پزشک متخصص، بعد از سن 11 سالگی و با گذشت 2 تا 5 سال از ابتلا به دیابت این بررسی به صورت سالانه انجام شود.
دفترچه و تقویم سلامتی داشته باشید!
ثبت قند خون، تحلیلها و تصمیمگیریهای مرتبط با مدیریت قند خون در یک دفترچه و همچنین یادداشت و زمانبندی مراجعات مربوط به معاینات و آزمایشهای دورهای در یک تقویم، میتواند کمک زیادی به شما در مدیریت بهتر دیابت نماید.
منابع
1 دیدگاه
بسیار عالی سپاسگذارم