بایدها و نبایدها در رانندگی با دیابت
دیابت و رانندگی ایمن
رانندگی مهارتی پیچیده، ازنظر جسمی و ذهنی است. چنانچه مبتلا به دیابت هستید، لازم است اقدامات احتیاطی بیشتری انجام دهید تا رانندگی ایمنی داشته باشید، اما این به معنای وجود محدودیت یا مانع برای انجام رانندگی نیست. حتی میتوانید رانندگی را بهعنوان شغل خود انتخاب کنید، به شرطی که از طریق آموزش صحیح، اطلاعات کافی در مورد تأثیر دیابت بر رانندگی را کسب کرده باشید. ممکن است سؤالات و نگرانیهای متعددی درباره رانندگی، ذهن شمارا به خود مشغول کند. مثلاً اینکه:
- آیا باوجود دیابت میشود رانندگی کرد؟
- آیا رانندگی برای افراد دیابتی، خطرناک است؟
- برای رانندگی با دیابت چه محدودیتهایی وجود دارد؟
- چطور باید از افت قند خون در هنگام رانندگی پیشگیری کرد؟
آیا باوجود دیابت میتوان رانندگی کرد؟
افراد دیابتی مانند سایر افراد میتوانند رانندگی کنند. فقط کافی است که به این 2 نکتهی مهم یعنی اندازهگیری قند خون قبل از رانندگی و همراه داشتن تجهیزات کنترل قند و درمان افت قند توجه داشته باشند تا بتوانند رانندگی ایمنی داشته باشند.
اندازهگیری قند خون پیش از شروع رانندگی مهمترین نکتهای است که هر فرد دیابتی باید آن را رعایت کند. با اندازهگیری قند خون قبل از رانندگی ممکن است با یکی از این 3 حالت زیر روبهرو شوید:
- درصورتیکه سطح قند خون شما بالای 90 میلیگرم بر دسی لیتر باشد، رانندگی بلامانع است. در زمان رانندگی طولانیمدت و مسافرت، لازم است هر 2 ساعت یکبار، استراحت کرده و با توجه به میزان قند خون خود، میان وعده مناسب میل کنید. لازم به ذکر است در تمام مدت رانندگی، باید سطح قند خون بالاتر از 90 میلیگرم بر دسی لیتر حفظ شود.
- اگر قبل از شروع رانندگی، سطح قند خون شما بین 70 تا 90 میلیگرم بر دسی لیتر باشد:
- ابتدا یک میان وعده حاوی کربوهیدرات پیچیده مثل یکلقمهنان و پنیر بخورید.
- 30 دقیقه صبر کنید.
- مجدداً قند خونتان را اندازهگیری کنید. اگر قند خون شما به بالای 90 میلیگرم بر دسی لیتر رسیده بود، شما مجاز به رانندگی هستید.
- اگر قبل از شروع رانندگی، قند خون شما کمتر از 70 میلیگرم بر دسی لیتراست بلافاصله با مصرف 1 واحد کربوهیدرات ساده (آبمیوه، قند، شکر یا عسل)، افت قند را درمان کنید، سپس با مصرف کربوهیدرات پیچیده از افت قند خون مجدد پیشگیری کنید و تا زمانی که قند خون به بالای 90 میلیگرم بر دسی لیتر نرسیده است از رانندگی خودداری کنید.
پیشگیری از افت قند خون در هنگام رانندگی اهمیت بسیار زیادی دارد اما بههرحال، ممکن است به دلایل مختلف افت قند خون اتفاق بیفتد. نکته مهم دیگر در رانندگی آن است که همه اقلام ضروری برای کنترل قند خون، تشخیص و درمان افت قند را به همراه داشته باشید. اقلام ضروری برای این امر بهصورت چکلیست در زیر ارائهشده است.
چکلیست اقلام ضروری برای پیشگیری و درمان افت قند خون حین رانندگی
- دستگاه تست قند و تعداد کافی نوار تست قند خون
- انسولین
- سرنگ انسولین یا سرسوزن قلم
- پنبه الکلی
- کیف خنک نگهدارنده انسولین
- کارت شناسایی دیابت برای مواقعی که به دلیل افت قند خون شدید نیاز به کمک دیگران داریم. در این کارت، مشخصات فردی و شماره تلفنهای ضروری قیدشده است که در این شرایط بسیار مفید خواهد بود.
- کربوهیدرات ساده (قند، شکر، قرصهای گلوکز، عسل، آبمیوه یا نوشابه) جهت درمان سریع افت قند خون
- کربوهیدرات پیچیده (نان، بیسکویتهای ساده یا کراکر) جهت پیشگیری از افت قند خون مجدد پس از درمان اولیه
- میان وعدههای سالم برای پیشگیری از افت قند
- میان وعده سالم برای قند بالا مثل آجیل و یا مغزها
در چه شرایطی افراد دیابتی نمیتوانند رانندگی کنند؟
زندگی با دیابت میتواند همراه با چالشهایی مانند نوسانات قند خون، افزایش و یا افت قند باشد. از طرفی تغییراتی مثل تغییر نوع یا دوز داروی مصرفی و یا عدم مهارت کافی برای کنترل قند خون میتواند در ایجاد و یا افزایش این چالشها نقش بسزایی داشته باشند که مجموع این عوامل میتواند سبب شود که فرد دیابتی برای مدتی مجاز به رانندگی نباشد. این شرایط مانند:
- اگر بهتازگی به دیابت مبتلا شدهاید و هنوز دانش و مهارت کافی برای کنترل قند خون ندارید.
- اگر پزشک نوع و یا دوز داروی مصرفی شمارا تغییر داده است.
- مکرراً دچار افت قند خون میشوید.
- گاهی افت قند خون بدون علائم را تجربه میکنید.
- اگر دچار افت قند خون شدید میشوید، یعنی به دنبال افت قند دچار کاهش سطح هوشیاری میشوید و یا بهتنهایی قادر به درمان افت قند نیستید و نیاز به کمک شخص دیگری دارید، نباید به مدت 24 ساعت رانندگی کنید.
- اگر در حین رانندگی دچار افت قند خون شدید شدهاید، حداقل یک ماه نباید رانندگی کنید.
بهطورکلی افراد دیابتی میتوانند مانند سایر افراد رانندگی کنند اما برای حفظ جان خود و دیگران لازم است در زمان رانندگی بیشتر به کنترل قند خون خود توجه کنند.