کتواسیدوز دیابتی یا DKA
کتواسیدوز دیابتی (DKA) یک بیماری جدی است که میتواند منجر به کمای دیابتی شده و حتی حیات فرد را تهدید نماید. این اختلال زمانی پیش میآید که ترکیباتی مانند کتون در بدن تولید میشوند.
کتون چگونه در بدن تولید میشود؟
هنگامی که سلولهای بدن به دلیل کمبود انسولین، نتوانند از گلوکز برای تأمین انرژی مورد نیاز خود استفاده نمایند، بدن شروع به سوزاندن چربی برای تولید انرژی میکند که منجر به تولید ترکیبات شیمیایی به نام کتون در بدن میشود. تجمع کتون در خون باعث اسیدی شدن خون میشود. مقادیر بالای کتون میتواند بدن را مسموم کند و هنگامی که سطح کتون بسیار بالا رود، امکان باعث بروز DKA وجود دارد. احتمال بروز DKA برای همه افراد مبتلا به دیابت وجود دارد، اگرچه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 این احتمال کمتر است. مدیریت و درمان DKA معمولاً باید در بیمارستان انجام شود.
علائم هشدار دهنده DKA چیست؟
علائم اولیه: تشنگی یا خشکی دهان، تکرر ادرار، قند بالا، مقادیر بالای کتون در ادرار
علائم ثانویه: احساس خستگی، پوست خشک یا برافروخته، تهوع ، استفراغ یا درد شکمی، اختلال در تنفس، استشمام بوی میوه گندیده در تنفس فرد، اختلال در تمرکز یا گیجی، کاهش سطح هوشیاری
هرچند برخی از این علائم در حالتهایی به جز کتواسیدوز نیز ایجاد میشود، اما اگر این علائم با کمبود انسولین در بدن بروز پیدا کنند، مانند زمانی که تزریق انسولین پایه فراموش شده و یا در دوره بیماری، به ویژه بیماریهای عفونی، یا با وجود کتون در ادرار فرد همراه باشند، لازم است برای بررسی دقیقتر وضعیت فرد، به مراکز درمانی مراجعه گردد.
چگونه میتوان کتون ادرار را بررسی کرد؟
تست کتون ادرار با آغشته کردن نوک نوار تست کتون دارای نشانگرهای آنزیمی، با نمونه ادرار تازه انجام میشود. بر اثر واکنش شیمیایی بین آنزیمهای نوار تست و استواستات (نوعی از کتون که از طریق ادرار دفع میشود) رنگ نوک نوار به سمت بنفش تغییر مییابد و چه بنفش تیرهتر باشد نشان میدهد مقدار کتون بیشتری در ادرار دفع شده است. نوارهای تست کتون را معمولاً میتوان از داروخانهها و فروشگاههای تجهیزات پزشکی تهیه نمود و بسته به نوع، این نوارها شاخصهای دیگری مانند قند ادرار را نیز اندازهگیری مینمایند.
چه عواملی باعث DKA میشود؟
کتواسیدوز دیابتی معمولاً به دلیل عدم وجود انسولین کافی در بدن به دلیل تزریق ناکافی انسولین به دلیل تکنیک تزریق اشتباه و یا فاسد بودن انسولین یا نیاز به تنظیم دوز انسولین با نظر پزشک و یا افزایش نیاز بدن به انسولین به دلیل بیماریها به خصوص بیماریهای عفونی بروز میکند. بنابراین با رعایت اصول مدیریت دیابت به ویژه تکنیک صحیح تزریق انسولین و رعایت نکات مدیریت دیابت در روزهای بیماری، میتوان از بروز DKA پیشگیری نمود.
منبع
5 دیدگاه
من مادرمو بر اثر dk از دست دادم 1400
واقعا متاسفیم، انشالله که با آموزش و مدیریت برای هیچ فردی اتفاق نیفته
کاش اینو هم اضاف میکردین:
قند خون بالای ۲۵۰ اندیکاسیون مهم این بیماری هست.
مرسی
بسيار عالى و مفيد بود.