دیابت نوع یک
دیابت نوع یک که گاهی به نام دیابت کودکان، دیابت نوجوانان و یا دیابت وابسته به انسولین هم گفته میشود حدوداً بین 5 تا 10 درصد از کل مبتلایان به دیابت را تشکیل میدهد. علیرغم اینکه اکثر دیابتیهای نوع یک کودکان و نوجوانان هستند (از هر 400 الی 500 کودک، یک نفر) احتمال ابتلای به این بیماری برای افراد در هر گروه سنی و با هر جنسیتی وجود دارد.
علت دیابت نوع یک
دیابت نوع یک، نوعی بیماری خود ایمنی با دلیل ناشناخته است که بر اثر از بین رفتن سلولهای بتا لوزالمعده به وجود میآید و درنتیجه، بدن دیگر قادر به تولید انسولین نخواهد بود و در نتیجه قند خون فرد بالا رفته و نشانههای دیابت ظاهر میشود. تاکنون هیچ علت دقیقی که بتواند چگونگی ابتلا به این بیماری را توجیه کند، یافت نشده است. گمان میرود که زمینه های ارثی و یا ژنتیکی هم در ابتلا به دیابت نوع 1 نقش داشته باشند، اما نقش پررنگی ندارند. محققان بر این عقیدهاند که این عوامل، ممکن است تا مدتها خاموش بوده و بر اثر یک محرک محیطی همچون شوک عصبی ناگهانی، مصرف داروی شیمیایی و یا ورود یک ویروس به بدن، خود را نمایان سازند اگرچه این عوامل تا امروز در حد فرضیات پزشکی باقیمانده و اثر قطعی این عوامل بر رخ دادن دیابت نوع 1 اثبات نشده است. با این حال دیابت نوع یک نیاز به مراقبت مداوم شامل تزریق انسولین و مدیریت رژیم غذایی دارد.
علائم و تشخیص دیابت نوع یک
تشخیص قطعی دیابت نوع یک با مشورت با پزشک متخصص مقدور میباشد اما اگر شما یا فرزدتان علائم زیر را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از این علائم به صورت عمومی در مبتلایان به دیابت وجود دارد.
- تکرر ادرار
- احساس تشنگی شدید
- احساس گرسنگی شدید – حتی اگر دارید غذا میخورید
- خستگی بسیار زیاد
- تاری دید
- زخمها و کبودیهایی که به آهستگی بهبود مییابند
- کاهش وزن – حتی اگر دارید بیشتر غذا میخورید
مهم است بدانید که ممکن است در ابتدای ابتلا به دیابت نوع یک، هیچ علامتی وجود نداشته باشد.