سه باور غلط درباره شیرین کننده ها
شیرین کننده ها باعث چاقی می شوند!
ریشه این باور در آن دسته از مطالعات مشاهده ای است که نشان می دهند افراد دارای اضافه وزن یا چاقی تمایل بیشتری به مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین کم-کالری دارند. این موضوع میتواند درست باشد اما آنچه از دید این پژوهش ها دور مانده این است که در واقع افراد زمانی به سمت انتخاب این دسته از خوراکیها میروند که دارای اضافه وزن یا چاقی بوده و برای کاهش کالری دریافتی خود این دسته از خوراکیها انتخاب میکنند؛ در همین راستا، پژوهشی در سال 2016 نشان داد که قصد کاهش یا حفظ وزن یکی از عواملی است که احتمال استفاده از شیرین کننده ها را افزایش می دهد.
محدودیت اساسی دیگر، عدم توانایی چنین مطالعاتی در اثبات رابطه علت و معلولی است. مطالعات مشاهده ای، به ذات خود، تنها ارتباط ها را نشان می دهند؛ این در حالی است که روابط می توانند تحت تأثیر بسیاری از موارد دیگر قرار گیرند.
برخلاف مطالعات مشاهده ای، تحقیقات بیشماری نشان می دهند که شیرین کننده های کم کالری نه می توانند باعث افزایش وزن شوند و نه این نقش را ایفا می کنند.
شیرین کننده ها باعث آسیب به دستگاه گوارش میشوند!
برخلاف برخی از مطالعات که تأثیرات شیرین کننده ها را بر وزن بدن یا کنترل قند خون از مسیر تأثیر بر فیزیولوژی طبیعی یا عملکرد روده مطرح می کنند، پژوهش های گوناگون و بسیار محکمی وجود دارند که این ادعاها را رد می کنند. با یک بررسی جامع در سال 2016 نتیجه گیری شد که فعال شدن گیرنده های طعم شیرین در روده در پاسخ به شیرین کننده ها، تغییری در حرکت های روده، هورمون های روده یا پاسخ های اشتها آور، که باعث افزایش وزن شوند، ایجاد نمی کند. همچنین بررسی متابولیسمی شیرینکنندهها در سال 2016 نشان می دهد که در اثر مصرف آن ها هیچ گونه اثر سوئی بر میکروبهای مفید روده قابل پیشبینی نیست.
شیرین کننده ها ما را گرسنه کرده و باعث افزایش هوس نسبت به غذاهای شیرین می شوند!
این نظریه که در دهه 1980 مطرح شد، در مطالعات بعدی تأیید نشده است. در حقیقت، پژوهش های انسانی نشان می دهند که شیرین کننده ها، نه اشتها را تقویت و نه سرکوب می کنند. یک بررسی که به تازگی منتشر شده و تأثیر شیرین کننده ها را بر تمایل به طعم شیرین و ارتباط آن ها با مدیریت وزن بررسی کرده، نتیجه گرفته است که استفاده از شیرین کننده ها هیچ ارتباط مستقیمی با افزایش تمایل به مصرف قند یا سایر محصولات شیرین ندارد و برعکس، در بسیاری از موارد، استفاده از این دسته از شیرین کننده ها با مصرف کمتر مواد شیرین همراه بوده که بیانگر این است که مصرف آن ها میتواند به برطرف نمودن میل به مزه های شیرین کمک کند.