مدیریت قندخون در بیماری
در روزهای بیماری کنترل قند خون به مراتب سختتر میشود چراکه بیماریهای رایجی مانند سرماخوردگی، گلودرد، ویروسهای گوارشی و … که ساده به نظر میرسد، میتواند به دلیل تأثیر بر نوسان قند خون، برای یک فرد مبتلا به دیابت چالش برانگیز باشند. در ادامه به تأثیر بیماری بر کنترل قند خون و نکاتی که باید به آن توجه داشته باشیم میپردازیم.
تأثیر بیماریها بر نوسان قند خون
بیماریهای همراه با تب و عفونت: این دسته از بیماریها به دلیل افزایش هورمونهای استرس در بدن با افزایش مقاومت به انسولین و در نتیجه افزایش قند خون همراه هستند. ذاتالریه ، آنفولانزا ، التهاب لوزهها از جمله این بیماریها هستند.
بیماریهای گوارشی: این دسته از بیماریها از آنجا که معمولاً با سوءهاضمه و کاهش دریافت غذایی همراه هستند، میتوانند زمینهساز کاهش و یا افت قند خون شوند. بیماریهای گوارشی مانند التهاب روده و معده که با اسهال و یا استفراغ همراه هستند، میتوانند چنین اثراتی داشته باشند.
سایر بیماریها: بیماریهای خفیفتر مانند سرماخوردگی معمولاً تأثیر شاخصی بر نوسان قند خون ندارند.
قوانین روزهای بیماری
همانطور که ملاحظه کردید تأثیر انواع بیماریها بر قند خون متفاوت است. با این حال لازم است مواردی را به عنوان قوانین مدیریت دیابت در روزهای قند خون در نظر داشته و رعایت کنیم:
قانون اول:
اندازه گیری بیشتر قند خون (2 الی 4 ساعت یکبار) و تست کتون ادرار (حداقل روزی 1 تا 2 بار)
قانون دوم:
عدم قطع مصرف داروها به خصوص انسولین در طول بیماری بدون مشورت پزشک، در رابطه با نحوه مصرف قرصهای کاهش دهنده قند خون در روزهای بیماری، حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
قانون سوم:
مصرف آب و مایعات کافی، به خصوص در صورت وجود تب، اسهال و یا استفراغ.
قانون چهارم:
مراجعه به موقع به پزشک و درمان بیماری.
قانون پنجم:
پیشگیری، تشخیص و درمان افت قند خون و پیشگیری از کتواسیدوز دیابتی.
چه موقع به مراکز درمانی مراجع کنیم
به یاد داشته باشیم در دوره بیماری گاهی ممکن است با شرایطی مواجه شویم که نیاز به کمک تخصصی داشته باشیم. توجه داشته باشید در شرایط زیر حتماً به مراکز درمانی مراجعه نمایید:
- بیماری زمینهای مشخص نباشد و یا تب همچنان ادامه داشته باشد.
- ادامه یافتن کاهش وزن که نشان دهنده کم شدن آب بدن و اختلال در گردش خون است.
- استفراغی که بیش از 2 ساعت ادامه مییابد (به ویژه در خردسالان)
- با وجود انسولین اضافی، قند خون همچنان افزایش یابد.
- استشمام بوی میوه گندیده یا استون از تنفس به صورت ادامهدار.
- کتون ادرار مثبت با وجود دریافت انسولین اضافی.
- تغییر سطح هشیاری و دشواری در تنفس.
در روزهای بیماری چه غذاهایی بخوریم؟
تغذیه مناسب در زمان بیماری بسیار مهم است. سعی کنید در این دوران تا حد امکان برنامه غذایی خود را رعایت نمایید. تا حد امکان مقدار کربوهیدرات دریافتی خود را ثابت و مانند سایر روزها نگه دارید. اگر برنامه غذایی خاصی ندارید و نمیدانید در هر وعده چه مقدار کربوهیدرات باید استفاده نمایید، با یک کارشناس تغذیه مشورت نمایید. غذاهای کم چرب و ساده مانند انواع سوپ انتخاب مناسبی هستند.