گلوکاگون آماده تزریق Gvoke
همه افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر افت قند خون یا هیپوگلیسمی هستند که میتواند در بعضی مواقع به صورت شدید باشد تا حدی که منجر به تشنج و بیهوشی شود. تزریق گلوکاگون یک مراقبت استاندارد برای درمان افت قند خون است؛ به گفته انجمن دیابت آمریکا گلوکاگون باید برای هر شخصی که در معرض افت قند خون شدید است، یعنی عدد قند خون او کمتر از 54 میلیگرم بر دسیلیتر باشد، استفاده شود.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) گلوکاگون از پیش آماده شده Gvoke (کمپانی داروسازی Xeris) را برای درمان افت قند خون شدید افراد بزرگسال و کودکان (بزرگتر از 2 سال) مبتلا به دیابت تایید کرده است. این محصول علاوه بر قلم آماده تزریق (Gvoke HypoPen) به صورت سرنگهای از پیش پر شده (Gvoke PFS) نیز قابل استفاده است. هر دو محصول آماده مصرف بوده، در دمای اتاق پایدار هستند و به صورت ساده در طی دو مرحله تزریق میشوند. درنتیجه نسبت به کیتهای گلوکاگون موجود سرعت عمل را افزایش میدهند.
Gvoke در دو دوز مختلف موجود است؛ دوز 5/0 میلیگرم در 1/0 میلیلیتر برای کودکان و دوز 1 میلیگرم در 2/0 میلیلیتر برای بزرگسالان استفاده میشود. کمپانی تولید کننده این محصول در نظر دارد که ابتدا سرنگهای از پیش پر شده را وارد بازار کند و در سال 2020 قلم HypoPen را ارائه نماید.
Gvoke با محصول جدید دیگر درمان افت قند خون، اسپری بینی گلوکاگون با نام Baqsimi (کمپانی داروسازی Lilly) که در جولای 2019 تأیید شد، رقابت خواهد کرد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) این محصولات جدید را در مقایسه با کیتهای متداول گلوکاگون از نظر سه اصل امنیت، تأثیرگذاری و قابل استفاده بودن در درمان افت قند خون شدید بزرگسالان و کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 تأیید کرده است.
مزیت محصولات جدید گلوکاگون: کوتاه شدن مراحل آمادهسازی، مصرف آسانتر و خطای کمتر
اسپری بینی گلوکاگون (Baqsimi) و دو محصول Gvoke مشابه کیتهای گلوکاگون موجود، به فرآیند چند مرحلهای مخلوط کردن نیاز ندارند. در فرآیند مخلوط کردن، ابتدا محلول داخل سرنگ وارد یک ویال میشود، با محتوای داخل ویال مخلوط میشود و محلول نهایی برای تزریق به بیمار مجدد داخل سرنگ کشیده میشود. این مراحل درشرایطی که فرد دچار افت قند خون است میتواند سخت و زمانبر باشد و حتی ممکن است خطاهایی رخ دهد. با ساخت محصولات جدید گلوکاگون روشی سادهتر و موثرتر برای این موقعیت خطرناک و پراسترس فراهم شده است.
اثرات جانبی
معمولترین واکنش مربوط به استفاده از گلوکاگون حالت تهوع، استفراغ و سردرد است که مشابه سایر کیتهای گلوکاگون است.
موارد منع مصرف
Gvoke در بیماران مبتلا به فئوکروموسیتوما (یک تومور نادر در بافت غده آدرنال است)، انسولینوما (تومور نادر جزایر پانکراس که باعث افزایش ترشح انسولین میشود) و حساسیت زیاد به گلوکاگون و یا حساسیت به هر یک از ترکیبات موجود در این محصول منع مصرف دارد. واکنشهای آلرژی گزارش شده شامل شوک آنافیلاکسی به همراه سختی در تنفس و افت فشار خون است.
توجه داشته باشید که این محصولات در ایران وجود ندارند و همچنان باید از کیت تزریق گلوکاگون موجود استفاده نمایید.