دیابت و آنفولانزا
پائیز همواره با سرد شدن هوا فصل شیوع بیماری های تنفسی و ویروسی است، از مهم ترین و شایع ترین این بیماری ها آنفولانزا است. آنفولانزا بیماری همه گیر است که می تواند به سرعت پیشرفت کند. علاوه بر آنفلونزا، سرماخوردگی نیز از بیماری های شایع فصل پاییز است که با توجه به علایم مشترک با آنفلونزا بسیاری از افراد تفاوت بین سرماخوردگی و آنفلونزا را نمی دانند.
تمایز سرماخوردگی از آنفلونزا از آن جهت حایز اهمیت است که سرماخوردگی معمولا منجر به ایجاد عفونت هایی مثل ذات الریه، عفونت های باکتریای و بستری شدن در بیمارستان نمی شوند.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
اگرچه بسیاری از علایم سرماخوردگی و آنفلونزا مشترک هستند اما به طور کلی آنفلونزا بیماری شدیدتری است و علایمی مثل تب، بدن درد، سرفه های خشک و خستگی در آنفلونزا بیشتر و شدیدتر دیده می شوند. سرماخوردگی معمولا علایم ملایم تری دارد و علایمی مثل آبریزش بینی و اشک ریزش در سرماخوردگی بیشتر از آنفلونزا دیده می شود.
تمایز سرماخوردگی از آنفلونزا از آن جهت حایز اهمیت است که سرماخوردگی معمولا منجر به ایجاد عفونت هایی مثل ذات الریه، عفونت های باکتریای و بستری شدن در بیمارستان نمی شوند.
دیابت با تضعیف سیستم ایمنی بدن، مبارزه با ویروس آنفولانزا را سخت تر می کند. از طرف دیگر آنفولانزا سبب افزایش قند خون و کاهش اشتها می شود که این شرایط می توانند کنترل قند خون را دشوارتر کنند.
اولین قدم در مبارزه با آنفولانزا، پیشگیری از آن است.
در این کلیپ تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی توضیح داده شده است.
واکسن آنفولانزا
تزریق واکسن آنفولانزا بهترین راهکار برای مقابله با آن است. در کشور ما واکسن به صورت تزریقی وجود دارد. بعد از تزریق واکسن ممکن است کمی احساس تب و خستگی ایجاد شود که به دلیل وجود ویروس ضعیف شده در واکسن آنفولانزا است اما واکسن باعث بیماری نمی شود.
شستشوی دست ها
ویروس آنفولانزا می تواند در سطوحی مثل میز کار یا ناهار خوری، دستگیره درها و یا هر سطح دیگری تا 8 ساعت یا بیشتر باقی بماند. تماس با این سطوح می تواند سبب آلوده شدن دستها شود و تماس دستها با چشم، بینی یا دهان می تواند سبب ورود ویروس به بدن شود. شستشو دستها در واقع سدی برای ورود ویروس به بدن است.
کنترل قند خون
با حفظ قند خون در محدوده کنترل می توانید به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کنید.
با رعایت برنامه غذایی متعادل، 4 روز در هفته ورزش و 7-9 ساعت خواب در شبانه روز می توانید سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.
در صورت ابتلا به آنفولانزا، چه باید کرد؟
در زمان ابتلا به آنفولانزا توصیه های مشترک برای همه افراد وجود دارد، اما به یاد داشته باشیم که برای افراد دیابتی توصیه های خاصی وجود دارد. حتما هم به توصیه های افراد دیابتی و مشترک توجه کنید.
زمانیکه مبتلا به آنفولانزا شدید، در منزل بمانید تا بهتر شوید. با این کار از اشتراک گذاردن ویروس با همکاران و دوستان خود جلوگیری می کنید.
هنگام عطسه یا سرفه با دست جلوی دهان یا بینی خود را نگیرید بلکه از آرنج خود استفاده کنید تا از انتشار ویروس جلوگیری کنید.
- دستمال کاغذی های مصرفی خود را سریعا دور بیاندازید.
- به مصرف انسولین و داروهای کاهش دهنده قند خون ادامه دهید.
- قند خون خود را هر 4 ساعت اندازه گیری و ثبت کنید.
- مایعات بدون کالری مثل آب بنوشید
- در صورتیکه قادر به مصرف غذا نیستید حتما هر ساعت یک واحد کربوهیدرات مصرف کنید.
خصوصا اگر دچار اسهال یا استفراغ هستید. با مصرف مایعات کافی می توانید از کم آب شدن بدن جلوگیری کنید.
مراجعه فوری به پزشک
در چه شرایطی باید سریعا به پزشک مراجعه کرد؟
• بیماری طولانی شده است، تب دارید و بهبودی حاصل نشده باشد.
• بیش از 2 ساعت است که دچار حالت تهوع و یا استفراغ هستید.
• مقدار کتون ادرار در حد متوسط یا بالاتر باشد.
• سطح قند خون بالاتر از 240 باشد و حتی با وجود پیروی از دستور پزشک همچنان مقدار قند خون بالا است.
• علائمی شبیه به شرایط کتواسیدوز، کم آبی یا سایر اختلالات خاص مانند سوزش سینه، به سختی نفس کشیدن، احساس بوی میوه از تنفس، خشکی و ترک لبها و زبان وجود داشته باشد