قند خون ناشتا بالا ـ علت و راهکارها
اگر با قندخون ناشتا بالاتر از محدوده هدف روبه رو شدید در اولین قدم بهتر است که وضعیت قند دو ساعت بعد از شام و قند قبل از خواب خود را بررسی کنید. در برخی از مواقع بالا بودن قند بعد از شام و یا قبل از خواب میتواند روی قند خون ناشتا تأثیر گذارد و سبب افزایش آن می شود. در این صورت لازم است که قند بعد از شام و یا قبل از خواب را اصلاح نمایید.
در صورتی که قند دو ساعت بعد از شام و قند قبل از خواب در محدوده هدف است، اما قند ناشتا بالاتر از محدوده هدف قرار دارد، لازم است به این موارد توجه کنید:
- زمان مصرف شام
اگر عادت دارید که وعده شام خود را دیر وقت میل کنید، با اصلاح این عادت خود قند ناشتا بهتری را تجربه کنید.
- میزان چربی مصرفی در وعده شام
غذاهای چرب به دلیل دیر هضم بودن بر روی قند دو ساعت بعد از شام تاثیر زیادی ندارند اما میتوانند در افزایش قند ناشتا مؤثر باشند، بنابراین در وعده شام از مصرف غذاهای پرچرب مانند فست فودها و … پرهیز کنید.
- مصرف کافی میان وعده قبل از خواب
عدم مصرف میان وعده و یا مصرف کم آن میتواند در ایجاد افت قند نیمه شب و به دنبال آن افزایش قند ناشتا تأثیر گذار باشد. همچنین مصرف کربوهیدرات فراوان در این وعده میتواند سبب افزایش قند خون ناشتا شود. بنابراین مصرف میان وعده قبل از خواب، میزان کافی آن و انتخاب میان وعده مناسب می تواند تاثیر به سزایی روی کنترل قند خون ناشتا داشته باشد.
- فعالیت بدنی
انجام فعالیت بدنی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند به کنترل قند خون کمک کند. نکته مهمی که در انجام فعالیت بدنی باید به آن توجه شود زمان انجام آن است. انجام فعالیت بدنی در ساعات آخر روز و قبل خواب میتواند باعث افت قند نیمه شب و در نتیجه نوسان قند ناشتا شود. از طرف دیگر عدم فعالیت بدنی در طی روز نیز با افزایش قند خون در ارتباط است، بنابراین پیروی از یک برنامه ورزشی منظم در ساعت مناسب میتواند در کنترل قند خون تأثیر دارد. ورزش در ساعت 6-8 عصر میتواند روی کنترل قند ناشتا مؤثر باشد.
- استرس
استرس جز عواملی است که میتواند روی کنترل قند تاثیرگذار باشد. بیماریهایی مانند عفونت، تب، سرما خوردگی و آنفولانزا و کمخوابی، بیخوابی و بدخوابی از جمله استرسهایی هستند که میتوانند باعث افزایش قند ناشتا شوند. برنامه خواب منظم و کافی یکی دیگر از عوامل مؤثر در سلامتی و مدیریت قند خون است.
- مصرف منظم داروها
در افراد مبتلا به دیابت مصرف منظم و صحیح داروها در کنار سایر عوامل در کنترل قند ناشتا مؤثر است.
افراد مبتلا به دیابت که انسولین تزریق میکنند (مخصوصا دیابت نوع 1) لازم است که به تزریق به موقع و منظم انسولین پایه خود توجه کنند.
زمان تزریق انسولین پایه به زمان صرف غذا ارتباطی ندارد اما مهم است که به شکل منظم و در ساعت مشخص تزریق شود. عدم تزریق به موقع انسولین پایه و تنظیم نبودن مقدار آن میتواند روی قند ناشتا تاثیر گذار باشد. در مورد زمان مناسب تزریق انسولین پایه و تنظیم دوز آن با پزشک معالج خود مشورت کنید. با توجه به اهمیت انسولینهای پایه بدون مشورت پزشک تغییری در نوع، دوز و یا زمان مصرف آن انجام ندهید.
در پایان به این نکته توجه کنید که در صورت مواجه با قند ناشتا بالا لازم است که به تک تک موارد توجه کنید و در صورتی که نمیتوانید علت آن را پیدا کنید با پزشک معالج خود مشورت نمایید.
1 دیدگاه
بسیار عالی بود