در طی فرآیندهای متفاوت و متعددی که بر روی نیشکر و یا چغندر قند انجام می شود شکر سفید به دست می آید یکی از این فرآیندها مرحله خالص سازی و یا تصفیه شکر سفید می باشد. در این مرحله ملاسی که همراه شکر است از آن جدا می شود تا شکر به شکر سفید تبدیل شود. شکر سفید بر اساس اندازه کریستالهای آن و قابلیت حل در آب به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود.
مراحل تهیه شکر قهوه ای مانند شکر سفید است با این تفاوت که در مرحله تصفیه و یا جدا سازی ملاس از شکر جدا نشده و مقداری ملاس به همراه شکر باقی می ماند. یک روش دیگر در تهیه شکر قهوه ای وجود دارد که در آن به شکر سفید ملاس اضافه می کنند.
میزان ملاس در شکرهای قهوه ای متفاوت است و هرچقدر میزان ملاس بیشتر باشد رنگ شکر تیره تر خواهد شد به همین دلیل شکرقهوه ای با رنگ های روشن و تیره وجود دارد.
میزان کالری و شاخص گلایسمی در شکر قهوه ای مانند شکر سفید است و تفاوتی بین این دو وجود ندارد.
در مورد ارزش غذایی شکر سفید و قهوه ای تفاوتی وجود ندارد به غیر از اینکه به دلیل وجود ملاس مقدار خیلی کمی از مواد معدنی مانند آهن یا پتاسیم وجود دارد که از نظر تغذیه ای میزان این مواد خیلی چشمگیر و قابل توجه نیست.