برای آینده مشترکمان، اکنون داوطلب شویم!
در طول زمان، همیشه انسان هایی بودهاند که پیشرفت و بهبود زندگی جامعه برایشان اهمیت ویژه ای داشته است. کسانی که حیات را محدود به خود و اطرافیانشان نمیدانند و انسانیتشان ورای تصور همگان است. انسان هایی که بیهیچ منت و چشم داشتی، داوطلبانه به کمک هر فرد و هر جانداری میشتابند. اما، این کار های داوطلبانه از چه زمانی گسترش یافت؟
یادآوری و ثبت کارهای منفردانه انسان ها دشوار است اما میتوانیم به بررسی اولین سازمان های خیریه بپردازیم. برای مثال، در قرن نوزدهم زمانی که ثروتمندان به خوش گذرانی مشغول و تهی دستان به فکر تکه ای نان بودند؛ با تمهیدات دولت انگلیس، سازمان هایی با عنوان خیریه تشکیل شد که هدفشان کمک به نیازمندان بود. رفته رفته مردم آمریکا هم با دیدن محرومیت های موجود در اقشار مختلف جامعه، اولین سازمان کارهای داوطلبانه خود را در سال 1851 تشکیل دادند. این سازمان ها چه در زمان جنگ و چه در موقعیت های مختلف سعی به بهبود زندگی جامعه داشتند و بعدها با رواج کارهای داوطلبانه در سراسر دنیا، پنجم دسامبر روز جهانی داوطلب نام گذاری شد.
از زمانی که فعالیت های دواطلبانه جهانی شد، این کارهای سازمانی رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و با توجه به مهارت ها و علایق گروهی افراد طبقه بندی شد به صورتی که در حال حاضر فعالیت های داوطلبانه هرسازمان در یک یا چند گروه از فعالیت های زیر قرار میگیرد تا بتوانند با توجه به مهارت و استعداد هر فرد با بیشترین بازده عمل کنند:
- آموزش: از آنجا که در مناطق محروم معمولا بیش از 50درصد کودکان از تحصیل مناسب محروم هستند، داوطلبان که عمدتا دانشجویان هستند به این بخش یاری رسانده و برای آموزش کودکان تا آنجا که در توان دارند تلاش میکنند. از طرفی از آنجا که زبان انگلیسی به زبان بینالمللی تبدیل شده و دانستن این زبان به افراد کمک میکند که شغل مناسبی پیدا کنند برخی از سازمانها در آموزش زبان به افراد غیرانگلیسی در مناطق محروم میپردازند.
- بهداشت: به دلایل نبود آگاهی در بیشتر مناطق محروم و نیز بیاطلاعی افراد بیبضاعت به اهمیت بهداشت و آگاهی نسبت به بیماری های مهم ، برخی از سازمانها در این زمینه با کمک نیروی کار داوطلب خود به آموزش میپردازند و در فراهمسازی امکانات بهداشتی و تجهیزات پزشکی کمک بسیاری میرسانند.
- محیطزیست: این سازمانها در زمینه مدیریت محیط زیست و حفاظت از آن فعال هستند. در واقع در بخش حفاظت از منابع طبیعی و حیوانات در حال انقراض، آگاه کردن دیگران درباره اهمیت محیطزیست از نیروی کار داوطلبان استفاده میکنند.
- خدمات اجتماعی و مراقبت از کودکان: این سازمانها از طریق انجام دادن مددکاری به وسیله داوطلبان متخصص به کمک افرادی که به مشاورههای مختلف نیاز دارند، میروند و علاوه بر آن در زمینه ارتقای فرهنگ و کیفیت زندگی افراد گامهای موثری برمیدارند. از طرفی در سراسر دنیا کودکان بسیاری هستند که به دلایل مختلف از داشتن سرپرست لایق محروم ماندهاند و سازمانهایی که خدمات اجتماعی فراهم میکنند برنامههای بسیاری نیز برای کمک به کودکان سراسر جهان دارند.
- کار بدنی و فعالیت حضوری : بسیاری از داوطلبان با بهرهگیری از مهارتهای حرفهایشان در زمینههای فنی و حرفهای به انجام دادن کارهایی میپردازند که به کار بدنی و حضور در موقعیت های مورد نظر نیاز دارد.
- نویسندگی و روزنامهنگاری: از آنجا که سازمانهای کار داوطلبانه چندان ثبات مالی ندارند و بودجههای آنها اغلب کم و دائم نیست، مسئولان این سازمانها برای بالا بردن ثبات مالی به نویسندگان و گزارشگرانی نیاز دارند تا با قلمشان آگاهی مردم را بالا برده و با گزارشهایی که تهیه میکنند، عملکرد این سازمانها را به اطلاع مردم برسانند.
- مجازی: این نوع فعالیتها به آن دسته از کارهای داوطلبی گفته میشود که داوطلبان کمکهایشان را از طریق اینترنت انجام میدهند مانند آموزشهای از راه دور یا وارد کردن دیتا و اطلاعات های سازمانی .
- داوطلبی اورژانسی: این نوع فعالیتها به آن دسته از کارهای داوطلبی اطلاق میشود که هنگام بروز بلایای طبیعی همچون سونامی، سیل، خشکسالی، آتشفشان و زلزله انجام میشود. مثلا در سونامی اقیانوس هند داوطلبان بسیاری از سراسر جهان به کمک اعزام شدند.
اما واقعا چرا یک فرد با تمام دغدغه های یک انسان معمولی باید کاری را انجام دهد که به نظر برای خودش سودی ندارد؟
حقیقت این است که کارهای داوطلبانه با تمام سختی هایشان، فوایدی هم دارند که نمیتوان ساده از آن ها گذشت.
- اولین و مهم ترین دلیل، حس ارزشمندی و مفید بودن است، آدمی که حاضر میشود برای بهبود و توسعه محیط زندگی اش، هرکاری که در توانش است انجام دهد، بی شک در نظر بشر، ارزش معنوی بیشتری دارد.
- همچنین، حضور در اینگونه گروه ها به شما کمک میکند مهارتهای اجتماعیتان را افزایش دهید و دوستان تازه ای پیدا کنید.
- علاوه بر تمام این ها، شما را در کسب تجربه در حرفه ها و فعالیت های مختلف یاری میکند و در عین حال یکی از آسانترین و شادترین روش ها برای پیدا کردن علایق و اهداف در زندگی آینده شماست.
و ما از حضور باشگاه سفیران عزیزمان در کنارمان بسیار مفتخریم. خانواده ای بزرگ متشکل از انسان های غیر دیابتی و دیابتی، با قلب هایی بزرگ و ذهن هایی خلاق، انسان هایی موفق، نیرو هایی همدل که ما را در راستای رسیدن به چشم انداز ”توانمندسازی افراد مبتلا به دیابت“ همراهی میکنند. در حقیقت پیشرفت های جامعه در عرصه آگاهی و بهبود زندگی افراد مبتلا به دیابت بدون حضور نیرو های داوطلب ممکن نبوده و نخواهد بود.
نوسینده: نگین شمشیری (نیروی داوطلب گابریک)