مصاحبه دکتر علیرضا استقامتی در رادیو سلامت
آقای دکتر علیرضا استقامتی متخصص داخلی و فوق تخصص بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، عضو کمیته کشوری دیابت، عضو هیات امنا، رئیس هیات مدیره و رئیس کمیته مدافعه گری انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک
در این برنامه گفتگویی خواهیم داشت با آقای دکتر استقامتی، فوق تخصص بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم و از درخواست کنندگان هستند بین جمعی از پزشکان فوق تخصص از مقام ریاست جمهوری و مقامات اجرایی کشور برای اینکه نسبت به تامین قلم انسولین بیماران اقدام فوری بشود. در پاسخ هم آقای دکتر روحانی دستوری را ابلاغ کردند که حالا راه حل این موضوع به زودی به هر حال به هر شکلی برایش فکری بشود و تامین بشود.
ما امروز دعوت مون هم از آقای دکتر استقامتی هست که ایشون فوق تخصص بیماری های غدد هستند در مورد نیاز ها و وضعیت فعلی میگویند نیاز بیماران و اقای دکتر فاطی هم از انجمن داروسازان شرایط تولید قلم انسولین رو برای ما باز گو میکنند و اگر نقطه نظر و نقدی هست و از تولید کنندگان قلم انسولین در کشور ما هم آقای دکتر قیصرزاده همراه ما خواهند بود.
آقای دکتر استقامتی نامه ای رو شما به ریاست جمهوری دادید جمعی از همکاران شما و خود شما که این قلم انسولین رو تامینش بکنید حالا مادر مقایسه ویال انسولین به میزان کافی در کشور دارد تولید میشود و یک نوع شیوه ی تزریقی است. توضیح می فرمایید که این درخواستی که شما داشتید آیا مریض نمی تواند که جایگزین بکند ؟ مشکلش چی هست ؟
آقای دکتر علیرضا استقامتی :خیلی ممنونم که این مشکل رو حداقل شما پیگیری میکنید چون واقعا کسی پیگیری نمیکند. البته من همین ابتدا عرض کنم که ویال انسولین که تولید میشود به حد کافی نیست یعنی میزان نیاز بازار کشور به انسولینی که در حال حاضر وجود دارد این خیلی بیشتر از اون چیزی هست که عمدتا توسط شرکت داروسازی اکسیر تولید میشود همه ی اینها را ما به عدد و رقم هم کارشناسی کرده ایم. قبل از اینکه نامه را خدمت رییس جمهور بفرستیم ما چندین جلسه کار کارشناسی کرده ایم تمام اطلاعات را از شرکت ها به دست آوردیم و بعد این نامه را نوشتیم .ببینید من یه توضیح کوچولو بدم مشکل کمبود انسولین های قلمی از حدود هفت ماه پیش حاد شد و خب طبیعتا با مشکلات تامین ارز کشور است و ما اینو میدونیم که کشور دچار یک تحریم بسیار شدید و ظالمانه است و کمبود ارز هم جدی است و بالاخره الویت ها رو باید بانک مرکزی رعایت کند ولی فکر نمیکنم الویتی بالاتر از جان بیماران و به ویژه بیماران دیابتی باشد.
آقای دکتر من همینجا می خوام یه سوالی رو باز موکد از شما بپرسم
یعنی الان به هر شکل انسولین در بازار برای بیماران ما کفایت نمیکند ؟چه قلمش چه ویالش اگر همه ی اینهایی که دارند قلم مصرف میکنند به سمت ویال بروند ویال ان پی اچ و رگولار آن مقداری که الان در بازار است کفایت نمیکند؟
آقای دکتر علیرضا استقامتی :
آن مقداری که اکسیر تولید میکند نمی تواند جایگزین بشود .
یه چیزی در حدود پنج میلیون دیابتی نوع دو ما داریم که فرض کنیم ده درصد از این ها انسولین مصرف کنند میشود ۱۵ هزار نفر غیر از دیابتی های نوع یک خب این ها مقدار زیادی قلم مثلًا فرض کنید ماهی ۳ میلیون ۴میلیون قلم انسولین الان مصرف میشود در کشور و این مقداری که الان مصرف میشود در کشور از انواع انسولین ها، تولید ویال درحدی نیست که بتواند این ها را جایگزین کند. یک نکته ی دیگر این است که فرض کنیم که ویال هم به حد کافی در کشور باشد . اصلا دنیا چرا رفت به طرف قلم های انسولین ،چرا رفت به طرف انسولین های آنالوگ خب همون انسولین های ان پی اچ و رگولاری که در دنیا وجود داشت مگر بیکار بودند که بروند سراغ انسولین های آنالوگ تولید بکنند یه مزیت هایی این ها دارند که استفاده میشوند و مورد استقبال قرار میگیرند یکیش اینه که اینا افت قند کمتری میدهند ممکن است که به نظر من و شما که مبتلا به این بیماری نیستیم افت قند یا پایین افتادن قند خون خیلی اهمیتی نداشته باشد ولی باید فرد دیابتی باشی یا از نزدیکانش دیابتی باشه تا افت قند را ببینند که چه مشکلاتی ایجاد میکنند.
اصلا همین یه موضوع کافیه که مریضی که نیمه شب دچار افت قند میشه یا در طول روز دچار مشکل میشود که اغلب زنگ می زنند به اورژانس. مردم ما متأسفانه برای درمان افت قند هم گاها آمادگی ندارند یا نمی توانند کاری بکنند برای همین زنگ می زنند به اورژانس که اورژانس بیاید .
این یکی از مزایایش است که افت کمتری می دهد حالا غیر از اینکه سهولت دارد دقت دارد حمل و نقل اش آسان تر است و پذیرشش برای بیمار آسان است یعنی خیلی از بیماران ما هستند که مورد درمان با انسولین هستند ولی حاضر نیستند که سرنگ ها را بپذیرند حالا ترس دارند تزریق برایشان سخت است دستشون میلرزه. چشمشون مشکل داره که بخواهند با سرنگ بکشند. این ها نکاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد بیماری دیابت پیچیدگی های زیادی دارد.
آقای دکتر در اون حد من چون پیش از برنامه یکم تحقیق کردم با چند تا تولید کننده صحبت کردم حالا البته آقای دکتر قیصر زاده که از مجموعه ای هستند که الان دارند قلم انسولین را تولید می کنند هم در ادامه ی برنامه می آیند و ببینیم که اون ها ظرفیت شون چطوری هست ولی یه میزانی هست ظاهرًا در داروخانه …بیند ما قلم انسولین تولید داخل فقط یک نوعش را داریم نوع گلارژین یا همون لانتوس رو که مال شرکت سانوفی است شرکت پویش دارو تولید میکنه که همون هم نیست بایوسیمیلار هست من وقت ندارم که الان توو برنامه درباره ی تفاوت های بایوسیمیلار با انسولین اصلی بگم ولی بذارید مسئله باز بشود مسئله اصلا کفایت نیست کپی فرق میکند با داروهای ژنریک دارو هایی مثل انسولین ، انسولین های قلم یا آنالوگ یا شبه انسولین هستند تولید بایوسیمیلارش به معنای این نیست که شما همون انسولین رو تولید کردید پیچیدگی های بسیار زیادی دارد که من نمیتونم توضیح بدم تازه این چیزی که دارد تولید میشود ماده ی اولیه اش رو از چین می آورند و اینجا مراحل تولیدش را انجام میدهند و ما نمی دونیم واقعا چقدر این ها میتونند منطبق با اون برند اصلی باشند . این ها مسائلی هست که ناشناخته است و ما نمی توانیم یک درمان طولانی مدت رو برای بیمارانمون توصیه کنیم در حالی که از برندی که داریم توصیه میکنم کاملا مطمعن باشیم.
توو این بخش ، چون لازم هست که خود تولید کننده هم یه سری توضیحاتی بدهند و توضیحات شما رو هم بشنوند. آقای مهندس کردی پای تلفن خط هستند که خب از تولید کننده های عمده ی ویال انسولین هستند و یه چیزی که فقط ببینیم که ایشون الان در مورد ظرفیت تولید الان بگویند و کفایتی که از دید ایشون می تونه مطرح بشود و شما هم اگر نکته ای داشتید بفرمایید.
آقای مهندس کردی
حالا شما نکته خودتون رو بفرمایید فقط در مورد تولید ویال انسولین در چه حدی هستیم خیلی کوتاه می فرمایید؟
تولید انسولین شرکت داروسازی اکسیر حدود شش هفت سال هست که این محصول رو در کشور تولید و توزیع میکند و خلاصه در این چند سال خودش رو اثبات کرده است در خصوص تولید انسولین انسانی توضیحات ایشون هم درست است ولی خب ما باید ببینیم که در چه شرایطی هستیم. ما در بخش تولید ویال مشکل خاصی نداریم در این چند سال اخیر هم که تحریم ها به شدت بوده ما مشکل خاصی رو نداشتیم توو بازار ایجاد بشود و تونستیم بازار رو به خوبی تامین کنیم و آمادگی تامین رو هم داریم حالا علیرغم تمام حرف هایی که می شود برای بحث تفاوت قلم و ویال که درست هم هست ولی با توجه به شرایطی که الان محدودیتی هست با توجه به شرایط تحریمی ، خب بنظرم باید مدیریت اقتضایی انجام بدیم و یه جاهایی ممکنه نیاز باشد که یه تغییراتی رو هم داشته باشیم ولی در بحث ها تامین نیاز بازار شرکت داروسازی اکسیر مشکلی رو برای تامین انسولین ندارد .
آقای دکتر استقامتی شما نکته ای رو دارید که بفرمایید … ببینید من بدون اطلاعات وارد این بحث نمیشوم . من با دوستان اکسیر جلسه گذاشتم در جلسه گفتن تولیدمون 4.3 هست همین الان سانوفی بیش از این مقدار تولید می کنه و مصرف میشود نوو هم همینطور . تولید فعلی اکسیر در حال حاضر ۳۰ درصد بازار ما رو پوشش میده اگر اون ها ببینید تولید میکنند بله هست در بازار ولی اگر همه ی اون هایی که روی انسولین های قلمی هستند چه آنهایی که دارند انسولین های بازار رو مصرف میکنند مثل گلارژین یا توجئو یا دتمیر یا لوومیر و چه آنهایی که دارند از انسولین های سریع اثر استفاده میکنند مثل نوورپید یا اپیدرا این ها اگر همه شیفت بشوند به طرف انسولین های رگولار و ان پی اچ تولید ان پی اچ و رگولار کفافش را نمی دهد سورس این ها رو از شرکت نوو نمی اورند از دانمارک می آورند من صحبت کردم با شرکت نوو گفتیم اون مقداری که ما برای شرکت اکسیر می دیم در حدی نیست که بتواند کفایت کنه سه برابر تولید کنه چون باید سه برابر تولید رو افزایش بدهند سه برابر تولید رو افزایش بدهند آیا ماشین آلات شما و منابع اولیه شما اجازه میدهد که شما سه برابر تولید رااضافه کنید ؟
گفتند که ما بعدا بهتون جواب می دیم بعد از یک ماه به ما گفتند که بله ما میتونیم این کارو بکنیم بعد من دوباره با نوو صحبت کردم گفتند که اون سورسی که ما می دیم این کفایت رو نداره که این ها بتوانند تا سه برابر افزایش بدهند من این ها رو براساس مستنداتی که از خودشون شنیدم صحبت میکنم .
پاسخ کردی : راجع به بحث تولید ، خب ما الان تولید مون رو با توجه به شرایط فعلی بازار ست کردیم خب وقتی قلم های گلارژین بوده ما یه تولیدی رو داشتیم و براساس نیاز تولید کردیم ولی اگر که نیاز بازار افزایش پیدا بکنه و شرایط بازار تغییر پیدا بکند قطعا ما هم با توجه به شرایط بازار خودمون رو وفق می دیم یعنی مشکلی نداریم حالا ممکنه که الان کمتر تولید کنیم چون الان به هر حال قلم توو بازار هست تا حدودی …در ادامه ی راه ما میتونیم خودمون رو وفق بدیم
دکتراستقامتی : ببینید نیاز به انسولین چیزی نیست که شما در ادامه ی راه خودتون رو وفق بدین . به من باید جواب شفاف بدهید . ما هرروز با مریض درتماس هستیم این مثل نون شب هست من نمیتونم بگم شما گرسنه باشید من دو ماه بعد برای شما نون تولید میکنم سه ماه بعد من خط تولید آرد مو زیاد میکنم نونوایی ها رو زیاد میکنم سه ماه بعد برای شما نون میرسونم خب مریض من تا سه ماه از گرسنگی میمیره الان اگر شما میتونید خط تولید تون رو تا فردا سه برابرش بکنید ؟ آیا میتونید از فردا سه برابر تولید کنید که همه ی بازار رو پوشش بدین ؟ خب ما از فردا به همه
بگیم که دیگه انسولین قلمی نیست و همه برین به سمت ویال ها ….
کردی: خب از فردا که نمیشه باید …
استقامتی : ببینید باید از فردا باشه باید از یه هفته بعد باشه … ببنید هر روز و به شکل مداوم نیاز به انسولین داریم مریضی که میاد مطب من و همکاران من میگه من چیکار کنم انسولین پیدا نمیکنم ؟ مریض ها انسولین هاشون رو نصف کردند خیلی کمتر میزنند ناقص تزریق می کنند همه قند خون هاشون بالا رفته . از کنترل دراومده . این ها طبعات برای مردم دارند …
دکتر استقامتی : آقای کردی طرف صحبت من شما نیستید شما دارید زحمت میکشید طرف صحبت من بانک مرکزی هست که چند ماه هست که ما با آقای دکتر همتی مکاتبه میکنیم خودم نامه نوشتم دوستان نامه نوشتند از طرف آقای دکتر واعظی دفتر رییس جمهور بهشون نامه نوشته شده … از طرف آقای دکتر نمکی بهشون نامه نوشته شده … اصلا انگار نه انگار که نامه ای نوشته شده … از این جا به اون جا پاس آخرشم می گویند شما در اولویت اول هستید.
مجری: آقای دکتر استقامتی این مشکل رو ما برای شیر خشک هم داریم هشت نه ماه هست که ارز نگرفته هست.
یعنی رفته خرید هاشو کرده قرارداد هاشو بسته به اعتبارش …الان کلی بدهی ارزی داره بعد الان معلوم نیست چرا بهش ارز نمیدهند.
استقامتی: ببینید من یک جواب شفاف میخواهم . بانک مرکزی باید جواب مشخص بدهد .
مجری : بانک مرکزی به ماهم جواب نداده آقای دکتر . معاون ارزی شون با ما صحبت نمی کنند .
بانک مرکزی بنویسد که در پاسخ به نامه ی فلان آقای فلانی ما ارز نداریم و به این انسولین ها ارز نمیدیم و برین تکلیف خودتون رو مشخص کنید برین به مریض هاتون بگید که ما ارز نداریم و بهتون ارز نمیدیم شفاف به ما بگویند
ببینید الان آقای ریس جمهور دستور داده به وزارت بهداشت که فوری و اقدام شود . خب یعنی دستور آقای ریس جمهور جواب نداره؟
حرفای ما جواب ندارد آیا دستور رییس جمهور هم جواب ندارد که بگویند آقای رییس جمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی ما چون ارز نداریم به این آقایون بگید که بشینن سرجاشون و حرف نزنند و سکوت کنند ما ارز نداریم و …
همین الان ما دو تا تلفن داریم از شنونده هامون یه عزیز شنونده ای گفتند که یکی از اقوام شون ۶۸ ساله به خاطر کم یاب شدن انسولین مجبور به مصرف قرص قند شده و بچه هاش حسابی از کار و زندگی افتادند هرروز یکی پهلویش
میمونند تا مشکلی پیش نیاید .
دکتر استقامتی :مریض دیابتی نوع یک اصلا قرص نمیتونه بخره . باید انسولین بزند والا از نظر زندگی به خطر میوفته
صحبت های دکتر کردی رو هم بشنویم تولید کننده داره زحمت خودشو می کشه ، آقای مهندس به هر حال داره بخشی از نیاز مردم رو دارند تامین میکنند من از آقای مهندس کردی خیلی سپاسگزارم
کردی: نکاتی که آقای دکتر می فرمایند درست هستش و همه ماها در بحث تولید و بحث ارز و تامین نیاز ، خب مشکل ارز رو داریم ولی خب ما به هر حال به عنوان تولید کننده ی ویال تا جایی که واقعا نیاز مردم باشه و با تمام قدرت و با تمام توان سعی میکنیم پوشش بدیم .
صدای مردم:
من همتی هستم از ملایر مزاحم تون میشم بابت انسولین قلمی تماس گرفتم من شبکه ی چشمم مشکل پیدا کرده در اثر دیابت .. هر چقدر به داروخانه های شهر ملایر مراجعه میکنم انسولین قلمی یه روز میگویند هست یه روز میگویند نیست. مسئولین بگویید رسیدگی کنند به این مسئله ی ما وقتی که ما مراجعه میکنیم به داروخانه می گویند که ما انسولین نوورپید داریم ولی انسولین لانتوس نداریم خب همون طور که خودتون میدونین لانتوس برای کنترل قند ۲۴ ساعته هست نوورپید یه سریع اثر هست و یک مریضی که فقط باید لانتوس مصرف کنه اگر این انسولین کلا وارد کشور نمیشه مشکلات ارزی داریم مشکلات تحریم داریم
چطور که نوورپید هست ولی لانتوس نیست ضمن اینکه خیلی بدتر از این بود این است که به ما می گویند که شما باید حداقل دارو رو بگیرید نه اینکه برای یک ماه تون بگیرید یک بیمار دیابتی شما فکر میکنید که آیا هر روز باید برود
داروخانه و حداقل نیازش رو بگیرد با توجه به اینکه الان این همه توصیه میشود که بیرون رفتن هاتون رو کم بکنید .
دکتر قیصر زاده هم که از پروژه ی تولید قلم انسولین در خدمتشون هستیم.
آقای دکتر قیصر زاده سلام به شما
علوی :آقای قیصر زاده چقدر تولید قلم دارید شما ؟ ما خرداد که وارد بازار کردیم قلم بازالین رو ، در حدود ۴۰۰ هزار عدد در ماه … وارد کردیم و الان داریم تلاش می کنیم این رو به حدود ۱ میلیون در ماه افزایش بدهیم . و فکر میکنید که این هدف گذاری که کردید با شرایط فعلی محقق می شود ؟
یعنی این امکان هست با توجه به این که مردم مشکل دارند و قلم انسولین گیر نمی آورند .
هم بیماران هم پزشکان همگی با غیر قابل پیش بینی بودن شرایطی که توی ایران هست آشنا هستند ما داریم حداکثر تلاش مون رو میکنیم و حتی همکاران من دارند کار میکنند روی انواع دیگه ای ازانسولین … که آنها رو هم به بازار ارایه بدهند و این که چه زمانی این هدف محقق می شود و ظرفیت تولید به اندازه ی نیاز کشور می رسد و اینکه مسئولین چه زمانی تصمیم میگیرند که نیاز کشور رو از طریق واردات و از طریق تولید کننده های دیگه تامین کنند . این سوال رو باید از مسیولین سازمان غذا و دارو پرسیده بشود و از بانک مرکزی باید بپرسیم
علوی : شما خودتون ارز ۴۲۰۰ تومانی رو مرتب دارید میگیرید یا چطوری است شرایط تون؟ شرایط خوبی نیست ما مدام برای نقل و انتقالات پول یا دریافت ارز ، در ارتباطیم و بخشی از ارزش تامین نمیشود ولی در حد اون مورد ما مشکل داشتیم خصوصا در ماه های اخیر با تاخیر فوق العاده زیاد
استقامتی: ببنید در رابطه با بازالین بحث و مناقشه خیلی زیاد هست من نمیخوام وارد این بحث بشوم دوستان دارند زحمت میکشند در خط تولید اونا هم دارند کار میکنند اونا هم مشکلاتی دارند ولی فرض کنیم که انسولین بازالین گلارژین هم که نیاز ماهانه اش بالای یک میلیون و دویست هزار قلم که حالا دوستان گفتند ما ۴۰۰ هزار تا تولید میکنیم … من همه ی آمار ها رو دارم فکر نکنید که با شرکت ها صحبتی نشده و بدون اطلاعات وارد این نامه نگاری ها میشیم . نه روی این ها کار کارشناسی کافی شده هست . ببنید این ها حتی اگر از همین فردا ۱میلیون و ۲۰۰ هزار تا رو هم تولید کنند و بریزند توی بازار که نمی توانند !!!
مگر بازالین کل نیاز به انواع قلم ها رو تامین میکند انسولین سریع اثر که نیست که بالاخره مردم به انسولین سریع اثر هم نیاز دارند یعنی بازالین یه دونه انسولین رو پوشش میده مردم اونایی که انسولین استفاده میکنند دو نوع انسولین میخواهند … ببنید. مسئله این طوری حل نمیشود خانم علوی مسئله با تولید اکسیر و بازالین حل نمیشه . ما باید تصمیم بگیریم که آیا میخواییم انسولین های پن رو در اختیار مردم بگذاریم یا نمی خواهیم نمیخواییم بذاریم
قیصر زاده :
آقای دکتر استقامتی من فرمایش شما رو. تکمیل بکنم حتی اگر ما در پویش دارو بتوانیم انواع انسولین قلم یا اسپارت گلارژین و نوومیکس رو هم به اندازه ی نیاز کشور تامین بکنیم . ما معتقدیم که پزشک و بیمار باید انتخاب داشته باشند و معتقدیم که اگر پزشک ها دوست دارند برند دیگه ای رو تجویز بکنند یا اگر بیمار قدرت انتخاب داشته باشند ما موافق اون هستیم .
قیصر زاده تولید کننده هستند .
توو این شرایط که کشور با کمبود ارز مواجه هست .
استقامتی : بینید این ها راهکار هایی دارند اما ماها نمیخواییم که حل بکنیم. مثلا این شرکت های دارویی آماده اند که حل بکنند . میگن یه مختصری به ما ارز بدین چون من اطلاع دارم ۱۶ میلیون یورو شرکت سانوفی بدون انتقال ارز همین انسولین هایی که الان در بازار است رو شرکت بدون انتقال ارز وارد کرده است ولی الان دیگه شرکت سازنده اش میگوید که من دیگه نمیتونم بدون انتقال ارز به شما انسولین بدهم از وزارت بهداشت درخواست کردیم که به ما ۲ میلیون ۳ میلیون ۴ میلیون یورو بدین ما بریم ۱۰ میلیون یورو دوباره قرض کنیم . حداقل یه مقدار کمی بدن که بتونیم دوباره بریم بگیریم یعنی باید بتونیم انعطاف داشته باشیم دیگه چون این ها نیاز های فوری و روزمره هست این باید بهش توجه بشود که نیاز به انسولین مثل نیاز به هواست برای مریض دیابتی
علوی : آقای دکتر بعد از درخواستی که به رییس جمهور دادید و بعد از دستور رییس جمهور هیچ پیگیری خاصی صورت نگرفت ؟
استقامتی : ما خودمون پیگیری کردیم نامه رفته خدمت آقای پاشا پور دفتر پیگیری های ویژه ی ریاست جمهوری
نامه از طرف جناب آقای دکتر واعظی رییس دفتر ارجاع شده به آقای دکتر همتی که پاسخ بدهند ولی ببینید بانک مرکزی مثل یه دژ میمونه که هیچ گونه خبری توش نیست
بانک مرکزی هیچ گونه پاسخی نداده و خودشو مسئول پاسخدهی نمیدونه.
استقامتی: به من بگن که ما به مردم چی بگیم
به من و همکارانم بگن که ما به مردم چی بگیم وقتی مریض میاد توو مطب میگه آقا انسولین نیست ما چی جواب بدیم همون رو ما جواب بدیم ما حرفی نداریم
علوی: خیلی شرایط سختی هست واقعا شما در مقام پزشکی بیمار ، واقعا جوابی برای مردم نداشته باشید
به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی مریض مستضعفی مراجعه کرده است و میگوید که انسولین ندارم .من چیکار کنم . من چی جواب بدهم ؟
با رییس انجمن داروسازان راجع به توزیع قلم انسولین هم یه مقداری میخواییم صحبت کنیم
سلام آقای دکتر فاطمی
برای من بگین که الان قلم به چه شکل توزیع میشه تو داروخانه ها ؟ همین میزان انسولینی که الان هست وارداتی یا تولید داخل هست یا به هر شکلی که هست چطوری توزیع میشه ؟که مردم به دستشون نمیرسه؟
ببنید انسولین های کشور ما تقریبا ۵۰ درصد وارداتی هستند بقیه هم تولید داخل کشور هستند در حال حاضر کمبود هایی که حس میشود در رابطه با قلم های انسولین وارداتی هست ما خوشبختانه کمبودی در رابطه با کمبود انسولین ایرانی نداریم . ولی برحسب دلایلی فعلا استفاده زیادی از انسولین ایرانی نشده است . به خاطر همین هست که مردم بیشتر به سمت محصول خارجی روی می آورند و کمبود هم وجود دارد توزیع وارداتی ها چطوری هست ؟ توزیع فقط در بین بعضی از داروخانه ها انجام شده است و راجع به کمبودی که وجود دارد فقط تحت عنوان داروخانه های
منتخب …. ا این منتخب ها توو همه ی استان ها هستند آقای دکتر ؟ بله در همه ی استان ها هست ولی بعضی استان ها هماهنگی و توزیع مناسب تری دارند و بعضی از استان ها هماهنگی و توزیع رو دانشگاه علوم پزشکی انجام نمی دهد و مردم با مشکلات عدیده ای مواجه هستند و داروخانه ها هم دچار مشکل می شوند بیمار فقط برای مدت کوتاه و محدود میتواند بگیرد؟ بله حداکثر سه قلم انسولین می توانند دریافت کنند.
آقای دکتر استقامتی صحبتی هست که بخوایین با اقای دکتر فاطی داشته
آقای دکتر فاطی انسولین های وارداتی و تولید داخل ما 50-50 نیست ما انسولینی که در داخل کشور تولید میکنیم فقط یک نوع انسولین است که اونم انسولین بازال گلارژین هست در رابطه با انسولین های رپید ما اصلا تولید داخل نداریم و صفر است صد در صد وابسته به واردات است . در ثانی پویش دارو که الان داره بازالین تولید می کنه که حالا بحث های خاص خودشو داره یک سوم بازار رو می تونه پوشش بده و مشکلی که ما الان داریم و میدونیم که شما هم مشکل دارین اینه که داروخانه ها به دلیل اختلال توزیع و اشکال در توزیع یکی شون انسولین گلارژین رو داره یکی شون انسولین نوو رو داره . ما که قبلا برای هر مریض سه تا نسخه مینوشتیم الان باید هست تا نسخه بنویسیم . که یکی رو از این داروخانه بگیره یکی از اون داروخانه بگیره مشکل داروخانه ها نیست مشکل توزیع هستش که انجام میشود سازمان غذا و دارو فعلا نه تنها انسولین ها رو به اندازه ی کافی تامین نمیکند توزیعش رو هم جوری انجام میده که یه داروخانه از یه نوع انسولین و یه داروخانه از یه نوع دیگر انسولین دارد. و حتی سهولت ندارد مریض توو این دوران کرونا مجبور هست چندین داروخانه رو برود تا بتواند انسولین پیدا کند
علوی : مشکل خیلی زیاد هست پس آقای دکتر مشکل تامین هست تخصیص ارز هست توزیع دارو هم مشکل داره .
ما هر روز داریم میبینیم .
یه روز یه خبر نگار بیاد بشیند در مطب من . به حرفای مریض ها گوش بدین … خیلی ساده … حرفای ما رو گوش ند ین اصلا .بیایین بشنین توو مطب سه یا چهار تا دکتر غدد بشنیدید به حرفای مردم گوش بدین .
واقعیتش آقای دکتر استقامتی من از شما تشکر میکنم که این همه مسیولیت پذیر هستین ای کاش بقیه هم کمی مسئولیت پذیر بودند مدیریت این شرایط هم خیلی سخت است
استقامتی :این ها هیچ وقت از ما نظر نمیخوان ما فقط یک طرفه نامه مینویسیم و نامه ها خاک میخورد .
علوی : بالاخره آقای دکتر فرصتی بود که ما بتونیم مطالب رو بیان بکنیم و دوربین به دستان هم توو سیما هستند و ما اینجا میکروفن به دست هستیم . ما میتونیم صدای بیماران شما رو به راحتی از طریق این شبکه های اجتماعی دریافت بکنیم پخش بکنیم پیگیر مسئله هستیم و از شما هم سپاسگزارم
1 دیدگاه
۳۵ سال است انسولین تزریق میکنم و دوازده سال نیز از قلمهای انسولین میزنم باور کنید قلملانتوس خارجی بسیار مناسب بود که جزو انسولین پایه هستند و برای قلم زود جذب نیز نوراپید که دیگر پیدا نمیشود و از وقتیکه بازالین جای لانتوس آمده یا همولوگ چای نوراپید واقعا دچار مشکل شدیم حداقل به کودکان و سالمندان رحم کنند اینقدر نگوییم ایرانی مبدا این جدیدها چینی است اصلا ایرانی بابا قندمان بهم خورده و هر ما عزا میگیریم