سوالهای رایج دربارۀ سنسورهای پایش مداوم قند
سیستم پایش مداوم قند یکی از ابزارهای اندازهگیری قند است که به کنترل بهتر دیابت کمک زیادی میکند. زیرا هم استفاده از آن نیاز به سوزن خوردن چندباره در طول روز ندارد و هم قند را به صورت پیوسته نشان میدهد. بنابراین میتوانید راحتتر نوسانات قندتان را ببینید و درصورت نیاز برای اصلاح آن اقدام کنید.
اگر قصد دارید از سیجیام استفاده کنید احتمالاً سوالهایی دربارۀ آن دارید. اگر هم درحال حاضر از آن استفاده میکنید حتما دربارۀ استفاده از آن در شرایط خاص سوالهایی به ذهنتان رسیده است. در ادامه میتوانید به جواب سوالهای رایج دربارۀ سنسور قند برسید.
1. آیا با سیجیام میتوان حمام رفت یا شنا کرد؟
سنسورها ضدآب هستند. بنابراین هم میتوانید با آن دوش بگیرید و هم شنا کنید. فقط توجه داشته باشید که سنسور نباید در عمق بیش از یک متر قرار بگیرد یا بیش از 30 دقیقه، مداوم زیر آب باشد (مثل حالتی که در غواصی ایجاد میشود).
2. آیا زمانی که سنسور به بدن متصل است دردی حس میکنیم؟
سنسور برای اندازهگیری قند، یک رشتۀ نازک شبیه به مو دارد که فیلامِنت نام دارد. این رشتۀ نازک درست زیر پوستتان قرار میگیرد و وجود آن را اصلا حس نمیکنید. بنابراین بعد از نصب سنسور هیچ دردی حس نمیکنید.
۳. احتمال جدا شدن آن از محل نصب وجود دارد؟
در حالت عادی احتمال جدا شدن سنسور از محل نصب کم است. اما جهت اطمینان میتوانید آن را با چسب مخصوص سنسور، در محل خود محکم کنید.
۴. آیا با سنسور پایش قند میتوان ورزش کرد؟
با سنسور هم میتوانید ورزش کنید. فقط هنگام ورزش شدید، ممکن است زیاد عرق کنید و سنسور جابهجا، شل یا کنده شود. در این صورت هم میتوانید برای پیشگیری از این اتفاق روی آن چسب مخصوص سنسور بزنید و آن را در محل خود ثابت کنید.
۵. هنگام استفاده از سیجیام دیگر نیازی به اندازهگیری قند با دستگاه تست نیست؟
استفاده از سیستمهای پایش مداوم قند نیازتان را به استفاده از دستگاه تست قند خون کاهش میدهد. اما گاهی برای بررسی دقیق بودن اعداد سنسور به دستگاه تست نیاز دارید. مثل زمانی که قندتان درحال نوسان سریع است یا هنگامیکه سنسور هشدار افت قند میدهد اما شما هیچکدام از علائم افت قند را ندارید. در این مواقع برای اطمینان، لازم است قندتان را با دستگاه تست قند خون اندازه بگیرید تا از کارکرد صحیح سنسورتان مطمئن شوید.
۶. آیا سیستمهای پایش مداوم قند و دستگاه تست قند عدد یکسانی نمایش میدهند؟
هنگامیکه از دستگاه تست قند خون برای اندازهگیری قندتان استفاده میکنید درواقع قند خون مویرگی را اندازه میگیرید. اما سیستمهای پایش مداوم قند، قند مایع میانبافتی را اندازه میگیرند. تغییرات قند با اندکی تاخیر به مایع میان بافتی منتقل میشود. درنتیجه در زمانهایی که قند بهسرعت در حال افزایش یا کاهش است عدد قند سنسور با دستگاه تست قند خون کمی متفاوت است.
البته باید حواستان باشد درصورت اختلاف داشتن عدد قند سنسور با دستگاه، عددی که دستگاه تست نشان میدهد را معیار قرار دهید.
۷. آیا ممکن است سیستمهای پایش مداوم قند، عدد نادرست نشان دهند؟
اگر در معرض گرما یا سرمای زیاد قرار بگیرید بهطوری که جریان خون به محل نصب سنسور تغییر کند یا به سنسور فشار بیاید (مثلا روی آن بخوابید) ممکن است بهطور موقت عدد قندتان را اشتباه نشان دهد. همچنین اگر سنسور نادرست نصب شود یا جابهجا شود ممکن است در نشان دادن عدد قندتان خطا کند.
۸. چطور دربارۀ نحوۀ نصب و کار کردن با دستگاه تست قند بدون سوزن آموزش ببینیم؟
میتوانید از طریق شرکتی که دستگاه تست قند بدون سوزن را تهیه میکنید، دربارۀ نصب و جداسازی سنسور آموزش ببینید. همچنین میتوانید با شرکت در کلاسهای آموزشی انجمن دیابت گابریک با نحوۀ تفسیر نتایج آن آشنا شوید.
جهت شرکت در کلاس با شماره 82433-021 تماس بگیرید
آشنایی با سنسورهای قند خون و گزارش خوانی آنها
توجه: برنامه آموزشی، مکمل کار پزشک می باشد و هیچ گونه مداخله ای در درمان دارویی و تجویز پزشک انجام نمی گیرد.
برای مشاهده دوره های بیشتر کلیک کنید۹. مشکلات استفاده از سیستمهای پایش مداوم قند چیست؟
ازجمله مشکلات استفاده از دستگاه تست قند بدون سوزن، گران بودن آن است. زیرا متاسفانه تاکنون پوشش بیمۀ مناسبی برای سنسورهای پایش مداوم قند وجود ندارد.
از دیگر چالشها میتوان به آلرژی پوستی به چسب سنسور اشاره کرد. در این صورت باید امتحان کنید ببینید به چسب کدام برند سنسور حساسیت ندارید و از همان سنسور استفاده کنید.
۱۰. دستگاه قند بدون سوزن را با چه دستگاههای دیگری میتوان استفاده کرد؟
بعضی از سیستمهای پایش مداوم قند امکان برقراری ارتباط با پمپهای انسولین را هم دارند. اگر برای اندازهگیری قندتان از سنسور قند استفاده کنید میتوانید برای تزریق انسولین هم از پمپ انسولین استفاده کنید.
۱۱. آیا سیستمهای پایش مداوم قند نیاز به کالیبراسیون دارند؟
برخی از انواع سنسورها نیاز به کالیبراسیون دارند، برخی مدلها فقط درصورتی که از تنظیم خارج شوند نیاز به کالیبراسیون دارند و بعضی مدلها هم بدون دخالت شما، بهصورت خودکار این کار را انجام میدهند.
۱۲. چه کسانی نمیتوانند از سنسور قند استفاده کنند؟
اگر مشکلات کلیوی دارید یا بیش از حد لاغر هستید استفاده از سیجیام راه مناسبی برای پایش قندتان نیست. همچنین اگر با دیدن مداوم عدد قندتان دچار استرس میشوید بهتر است از سنسور قند استفاده نکنید.
کدام نوع سیستم پایش مداوم قند برای من مناسب است؟
عوامل مختلفی مانند در دسترس بودن برند سنسور مد نظر در کشور، قیمت، شرایط پزشکی، سن، حساسیتهای پوستی، ترجیح شخصی و نظر پزشکتان روی انتخاب شما اثرگذار هستند. بنابراین با مشورت پزشک خود بهترین نوع سنسور با توجه به شرایطتان را میتوانید انتخاب کنید.