دیابت و ریزش مو
چرخه رشد مو
چرخه رشد مو سه مرحله دارد؛ در فاز فعال که حدود دو سال یا بیشتر طول میکشد، تارهای مو ماهانه حدود 1 تا 2 سانتیمتر رشد میکنند. سپس مو وارد فاز استراحت میشود که حدود 100 روز ادامه دارد و درنهایت پس از عبور از این مرحله، برخی از تارهای مو میریزند.
با توجه به مراحل بالا، ریزش مو مرحلهای طبیعی از چرخه حیات تارهای مو است و به طور طبیعی زمانی رخ میدهد که تار مو به مرحله نهایی حیات خود رسیده باشد و به دنبال آن تار موی جدیدی از همان فولیکول مو میروید و جایگزین تار موی قبلی میشود. اما گاهی اوقات بر اثر شرایطی رویش مجدد تار مو امکان پذیر نخواهد بود.
دیابت ممکن است روی فرآیند چرخه طبیعی رشد مو تأثیر گذارد، روند رشد مو را کند نماید و درنهایت باعث شود فرد بیش از حالت عادی ریزش مو را تجربه کند. گاهی این ریزش مو تنها محدود به موی سر نمیشود بلکه موی بازوها، پاها و سایر قسمتهای بدن نیز میریزند.
عوامل مؤثر بر رشد مو
- هورمونها، استرس و سایر بیماریها
استرس مزمن میتواند منجر به تغییرات هورمونی شود و همین امر ممکن است رشد موها را متوقف کند. برخی اختلالات هورمونی از جمله بیماری تیروئید نیز میتواند باعث ریزش مو شوند.
- قند خون بالا
عدم کنترل مناسب قند خون میتواند منجر به آسیب بافتها، اندامها و عروق متعدد بدن شود. آسیب به عروق باعث محدود شدن جریان خون و به دنبال آن نرسیدن اکسیژن و مواد مغذی کافی به فولیکولهای مو خواهد شد و با تأثیر روی چرخه طبیعی حیات آنها منجر به ریزش مو میشود. پس مدیریت مناسب قند خون میتواند از ریزش مو جلوگیری نماید و آن را بهبود بخشد. نکات مؤثر در کنترل قند خون عبارتند از:
- اندازهگیری منظم قند خون
- مصرف صحیح و به موقع داروها طبق نظر پزشک
- داشتن برنامه غذایی سالم، متعادل و متنوع سرشار از منابع غنی فیبر، ویتامینها و املاح معدنی مختلف و مقادیر کافی پروتئین
- ورزش و فعالیت بدنی منظم که نه تنها به کنترل قند خون کمک میکند بلکه با بهبود جریان خونرسانی به بافتها و اندامهای باعث افزایش خونرسانی به فولیکولهای مو نیز میشود.
ریزش موی سکهای یا منطقهای (آلوپسی آرئاتا)
نوعی اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به طور اشتباه به فولیکولهای سالم مو حمله میکند و آنها را از بین میبرد. این نوع از ریزش مو علاوه بر مناطق خاصی از سر میتواند در بازوها و سایر قسمتهای بدن نیز ایجاد شود.
به عنوان نتیجه، اگر ریزش مو ناشی از دیابت باشد میتوان آن را متوقف و یا روند گسترش آن را کند نمود که مؤثرترین راهکار برای آن کنترل قند خون و مدیریت استرس است. این ریزش مو در برخی موارد برگشت پذیر و حتی قابل درمان است که با مشورت پزشک انجام خواهد شد.