اهمیت نوشیدن آب در دیابت و جایگزین های مناسب آن
بدن ما برای انجام فعالیت های روزانه و عملکرد طبیعی خود به آب و مایعات کافی نیاز دارد. دریافت آب کافی در طی روز برای حفظ سلامت بدن ما لازم است و نوشیدن آب میتواند به پیشگیری از کم آبی بدن کمک کند و ما روزانه با نوشیدن مقادیر لازم آب و مایعات میتوانیم این نیاز را تامین کنیم. اگر تمایل دارید با راهکارهای نوشیدن آب و مایعات بیشتر آشنا شوید، با ما همراه باشید.
اگر دریافت مایعات ما کم باشد ممکن است منجر به وضعیتی به نام دهیدراتاسیون یا کم آبی شویم. در کم آبی (دهیدراتاسیون) آبی که از طریق تعریق، ادرار یا … از بدن دفع می شود، بیشتر از میزان دریافت آن است و درنتیجه بدن مایعات کافی برای انجام فعالیت های طبیعی خود را نخواهد داشت. از علائم کم آبی میتوان به تشنگی شدید، سرگیجه، ادرار تیره رنگ و بی حالی اشاره کرد همچنین کم آبی میتواند سبب اختلال در تمرکز، تغییر خلق و خوی، افزایش دمای بدن، ایجاد یبوست و افزایش احتمال سنگ های کلیوی شود.
دریافت آب کافی به موارد زیر کمک میکند:
– حفظ دمای بدن در محدوده طبیعی
– حفظ سلامت مفاصل
– دفع مواد زائد بدن از طریق ادرار
– عملکرد بهتر دستگاه گوارش و حرکات روده
در چه شرایطی به نوشیدن آب بیشتری نیاز داریم؟
هوای گرم: در هوای گرم بدن ما بیشتر عرق میکند و درنتیجه آب بیشتری از این طریق دفع میشود و برای جبران آب از دست رفته، به مصرف مایعات بیشتری نیاز داریم.
ورزش و فعالیت بدنی: در زمان فعالیت بدنی آب بیشتری از طریق تعریق و تنفس از دست میدهیم و درنتیجه نیاز به نوشیدن آب بیشتر داریم.
بیماری: از آنجا که بیماری از روش های مختلف مثل تب، تعریق، آبریزش بینی، اسهال و استفراغ میتواند باعث دفع آب بیشتر شود، ضروری است که در زمان بیماری مصرف مایعات و بخصوص آب را افزایش دهیم تا دچار کم آبی نشویم.
قند خون بالا: زمانی که قند خون ما بالاتر از محدوده هدف باشد نیاز داریم که آب بیشتری بنوشیم تا علاوه بر پیشگیری از دهیدراتاسیون به دفع قند و کتون اضافی کمک کنیم.
در هنگام تشنگی به جای نوشیدنی های حاوی شکر از آب استفاده کنیم
انتخاب های زیادی درمورد نوشیدنی ها وجود دارد اما مایعات مصرفی ما در طول روز بیشتر باید از طریق نوشیدن آب تامین شود و استفاده از نوشیدنی هایی مثل قهوه، چای، آبمیوه، نوشابه و … به عنوان جایگزینی برای آب توصیه نمی شود؛ چون بسیاری از آنها حاوی شکر، مواد مضر و … هستند و در نتیجه میتوانند بر سلامت، کنترل قند خون و وزن ما تاثیر منفی داشته باشند. نوشیدن آب ممکن است برای بسیاری از افراد، بخصوص کودکان، ناخوشایند باشد اما میتوان با افزودن مواد مختلف طعم آب را بهبود بخشید و مصرف آن را افزایش داد. در اینجا به تعدادی از ترفندهای خوشمزه کردن آب اشاره می کنیم:
لیموناد رژیمی:
با اضافه کردن مقداری آبلیمو، شیرین کننده رژیمی و گلاب به آب می توانید یک لیموناد رژیمی خوشمزه میل کنید.
شربت بهارنارنج:
اندکی زعفران، عرق بهارنارنج و شیرین کننده رژیمی به آب اضافه کنید و از این شربت لذت ببرید.
تخم شربتی یا خاکشیر:
مقداری تخم شربتی یا خاکشیر را داخل آب بریزید و مقداری آبلیمو، گلاب و در صورت تمایل شیرین کننده رژیمی به آن اضافه کنید به این روش می توانید یک نوشیدنی سالم و با طعمی متفاوت داشته باشید.
دیتاکس واتر (آب سم زدا):
مقداری برگ نعنا، حلقه های نازک خیار، لیمو به آب اضافه کنید و در طول شب در یخچال قرار دهید. میتواند از میوه ها و یا سبزیجات دلخواه خود استفاده کنید. برای مثال:
توت فرنگی و لیمو – خیار و زنجبیل – لیموناد توت فرنگی
یک لیتر آب را با 10-15 عدد توت فرنگی و یا شاه توت و یک عدد لیموترش پوست گرفته در مخلوط کن بریزید و پس از یکدست شدن آن را صاف کنید و در صورت تمایل مقداری شیرین کننده رژیمی به آن اضافه کنید و در یخچال قرار دهید یا مقداری یخ به آن اضافه کنید تا خنک شود. لازم به ذکر است میزان کربوهیدرات آن در هر لیوان حاوی کمتر از نصف واحد است.
آیس تی (چای سرد):
در یک لیوان آب جوش 1 چای کیسه ای قرار دهید و بگذارید برای 10 دقیقه دم بکشد. سپس با 1 لیوان آب و مقدار کمی آبلیمو و شیرین کننده رژیمی مخلوط کنید. نوشیدنی را در یخچال قرار دهید و یا با مقداری یخ مخلوط کنید تا خنک شود.
چند ترفند برای نوشیدن آب بیشتر
- همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید.
- از ترفندهای خوشمزه کردن آب استفاده کنید.
- میتوانید بطری آب را داخل فریزر بگذارید و در طول روز همراه خود داشته باشید تا تمام مدت آب خنک در دسترس شما باشد.
- بجای نوشیدنی های حاوی شکر مثل نوشابه، آبمیوه و … همراه با غذای خود آب میل کنید.
- به تغذیه خود دقت لازم را داشته باشید. برای مثال از میوه ها و سبزیجات تازه به اندازه کافی در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
- از غذاهایی که حاوی آب بیشتری هستند مثل سوپ و آش در برنامه غذایی خود استفاده کنید.