خواب شبانهی با کیفیت، نقشی اساسی در تنظیم بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله تنظیم هورمونها، کنترل اشتها، مدیریت وزن، و تقویت سیستم ایمنی دارد. این عوامل در افراد مبتلا به دیابت اهمیت دوچندانی پیدا میکنند. مطالعات علمی نشان دادهاند که اختلالات خواب، نظیر کمخوابی، بیخوابی، و بدخوابی، میتوانند بهطور مستقیم بر کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت تأثیر بگذارند.
مطالعات نشان میدهند که کمخوابی و بیخوابی میتوانند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، چاقی، و بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش دهند. همچنین، در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲، اختلالات خواب ممکن است کنترل قند خون را دشوارتر کند و منجر به افزایش سطح ایوانسی (HbA1c) شود.
در افراد مبتلا به دیابت، عوامل زیر میتوانند باعث کاهش کیفیت خواب شوند:
کیفیت پایین خواب میتواند کنترل قند خون را مختل کند. بهعنوان مثال:
کیفیت خواب و کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت ارتباطی دوطرفه دارند. با اتخاذ راهکارهای ساده مانند مدیریت استرس، تنظیم برنامه خواب، و کنترل قند خون میتوان کیفیت خواب را بهبود بخشید و به مدیریت بهتر دیابت کمک کرد.
خواب با کیفیت شبانه، یک عامل مهم و اساسی در تنظیم بسیاری از هورمونهای بدن و عملکرد بهتر آن ها است که نتیجه این عملکرد بهتر تنظیم اشتها، کنترل وزن و بهبود عملکرد سیستم ایمنی و سلامت قلب و عروق می باشد.
اختلالات خواب شامل کم خوابی، بی خوابی و یا بد خوابی می تواند اثرات مضری برروی سلامت فرد داشته باشد، به طوریکه کم خوابی و بی خوابی با افزایش ریسک اضافه وزن، چاقی و ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 همراه است. همچنین تحقیقات نشان داده است که اختلالات خواب در جوانان سالم می تواند فرد را مستعد بیماری های قلبی و عروقی نماید.
در تعریف کم خوابی، بی خوابی و یا بد خوابی می توان گفت کم خوابی در واقع کاهش مدت زمان خواب است، به عنوان مثال به هر دلیلی مدت خواب از 8 ساعت به 5 ساعت کاهش می یابد. بی خوابی یا محرومیت از خواب به معنای نخوابیدن یا جلوگیری از خوابیدن است که می تواند با اراده فرد باشد و یا اینکه فرد تمایل به خوابیدن دارد اما نمی تواند. بد خوابی یا خواب مقطع به معنای بیدار شدن های مکرر در طول خواب شبانه است. اختلال خواب در افراد مبتلا به دیابت می تواند به دلایل مختلفی مانند افت قند شبانه (هیپوگلیسمی)، قند بالا(هیپرگلیسمی)، آپنه، اضافه وزن، استرس زیاد، سندرم پای بی قرار و یا عوارض عصبی دیابت (نوروپاتی) باشد که لازم است که علت اصلی آن شناسایی شده و تحت درمان قرار گیرد.
در افراد مبتلا به دیابت، کیفیت خواب و وضعیت کنترل قند خون بر همدیگر تاثیر گذار هستند. به طوریکه کاهش کیفیت خواب می تواند وضعیت کنترل قند خون را با مشکلاتی روبه رو نماید. نتایج مطالعات متعدد نشان داده است که بین اختلالات خواب و افزایش ایوانسی HbA1c در کودکان و جوانان مبتلا به دیابت نوع 1 که در شروع خواب دچار مشکل بوده اند و به سختی به خواب می رفتند ارتباط وجود دارد و در این افراد سطح ایوانسی به طور شاخصی بالاتر بوده است. همینطور ارتباط مثبتی بین دفعات بیدار شدن از خواب در طول شب و کاهش مدت زمان خواب (کمتر از 5/6 ساعت در شب) با افزایش سطوح ایوانسی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک وجود دارد. همچنین حساسیت به انسولین در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک، با وزن متعادل، بعد از یک شب کم خوابی در مقایسه با خواب معمولی، کاهش می یابد. بنابراین اختلال خواب در افراد مبتلا به دیابت نوع یک می تواند تاثیری منفی بر روند کنترل قند خون و بروز عوارض داشته باشد.
از طرفی وضعیت نامناسبت کنترل قند خون می تواند در کاهش کیفیت خواب موثر باشد. احساس خستگی در طی روز و یا بی خوابی می تواند ریشه در وضعیت کنترل قند خون داشته باشند. شرایطی مانند افت قند، نوسان قند خون و یا قند خون بالادر افراد مبتلا به دیابت می تواند منجر به اختلال خواب و یا کاهش کیفیت آن شوند.
مطالعات نشان داده است کودکان و بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک، کیفیت خواب پایین تری نسبت به افراد غیر مبتلا به دیابت دارند. اندازه گیری های انجام شده بر اساس پلی سومنوگرافی (PSG) نشان می دهد که کودکان و جوانان مبتلا به دیابت نوع یک، نسبت به گروه کنترل، زمان بیشتری را در مرحله دوم خواب (خواب سبک) و زمان کمتری را در مرحله سوم خواب (خواب عمیق) می گذرانند. در این افراد سطوح هورمون رشد و اپی نفرین در طول شب بالا می رود و سطوح هورمون آدرنوکورتیکوتروپین در طول 4 ساعت اول شب بالاتر است که این تغییرات هورمونی می تواند با کیفیت خواب در ارتباط باشد. همچنین آپنه انسدادی خواب (OSA) در افراد مبتلا به دیابت نوع دو مخصوصا افراد دارای اضافه وزن و یا چاقی و در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک که کنترل قند ضعیف تری دارند، شیوع بالاتری دارد. مطالعات نشان می دهد که آپنه انسدادی خواب در میان افراد مبتلا به دیابت نوع یک شایع تر از افراد غیر دیابتی است. همچنین وجود و شدت آپنه انسدادی خواب با کنترل قند خون در کودکان و بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک، مرتبط است
تاثیر افت قند برروی کیفیت خواب
متاسفانه افت قند شبانه یک اتفاق رایج در بزرگسالان و کودکانی است که از انسولین استفاده می کنند که می تواند بر روی کیفیت خواب اثرگذار باشد. بیدارشدن از خواب به دلیل افت قند، صرف زمان برای درمان آن، سختی برای به خواب رفتن مجدد بعد از درمان افت قند، دشواری برای بیدار شدن از خواب در صبح و یا حس خستگی در طی روز همگی مواردی هستند که می تواند بروری کیفیت خواب اثرگذار باشند.
تاثیر قند خون بالا برروی کیفیت خواب
قند خون بالا در طی خواب با ایجاد احساس گرما، بی قراری، خواب ناآرام و تکرر ادرار بر کیفیت خواب اثر می گذارد و سبب کاهش کیفیت آن می شوند.
تحقیقات نشان داده اند که دفع ادراری ملاتونین بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک که میانگین قند خونشان بیشتر از 154 mg/dL در طول شب است، کمتر از گروه کنترل می باشد. ملاتونین عامل تنظیم کننده کلیدی چرخه خواب و بیداری است. این نتایج بیانگر آن است که هایپرگلیسمی می تواند تاثیر منفی بر تنظیم ساعت طبیعی بدن (circadian rhythm) و ساعت خواب داشته باشد.
تاثیر نوسان قند خون برروی کیفیت خواب
افزایش نوسان قند خون همبستگی مثبتی با تاخیر در به خواب رفتن دارد. محققان همچنین نشان داده اند که تغییرات سریع قند خون با افزایش دفعات بیدار شدن در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، همراه است. این نتایج نشان دهنده اهمیت مطالعه بیشتر در رابطه با اثرات قند خون بر الگوی قند خون دارد.
سندروم پای بی قرار (RLS) و اثر آن بر روی کیفیت خواب
سندروم پای بی قرار (RLS) در واقع وجود احساسات ناخوشایند در پا می باشد که شامل احساس گزگز، مورمور شدن، سوزش و یا حس راه رفتن حشرات روی پا است که درنهایت منجر به افزایش تکان پا توسط فرد می شود. این احساسات ناخوشایند در ابتدای شب بیشتر هستند به همین دلیل سبب مشکلاتی برای به خواب رفتن در فرد می شوند. این سندروم می تواند با عواملی مانند کمبود آهن، قند خون بالا، مصرف دخانیات، نوروپاتی محیطی، مشکلات کلیه یا تیروئید در ارتباط باشد که با رفع علت اصلی می توان آن را درمان کرد. شناسایی علت اصلی و درمان آن به عهده پزشک می باشد.
رعایت این نکات می تواند در بهبود کیفیت خواب موثر باشد
برای یادگیری بیشتر تکنیک های تزریق انسولین می توانید در دوره آموزشی سطح مقدماتی افراد مبتلا به دیابت نوع 1 شرکت کنید
قند خون بالا به همراه استرس می تواند ریسک بی خوابی را افزایش دهد. استفاده از تکنیکهای مدیریت و کنترل استرس می تواند موثر باشد
حتی در روزهای تعطیل، در ساعت مشخص به رختخواب بروید و صبحها در ساعت مشخص از خواب بیدار شوید به این ترتیب بدن به شکل طبیعی ساعت خواب و بیداری را تنطیم می کند
قبل از خواب از انجام حرکات ورزشی با سرعت بالا خودداری کنید چرا که سبب افزایش جریان خون شده و مدت بیشتری طول می کشد تا بدن به آرامش برسد. انجام حرکات یوگا با سرعت کم می تواند به بهبود خواب کمک کند
• رختخواب راحت و بالش با ارتفاع مناسب داشته باشید
• اتاق خواب لازم است که تاریک باشد. استفاده ار نور موبایل یا لپ تاپ قبل از خواب می تواند سبب بی خوابی شود
• صداهای مزاحم رو حذف کنید. قبل از خواب، موبایل خود را خاموش کنید یا در حالت بی صدا قرار دهید تا صدای آن باعث اختلال خواب نشود
• اگر خواب سبکی دارید و با هر صدای بیدار می شوید بهتر است از صدایی مثل فن کمک بگیریدکه تمرکز شما رو از روی صداهای دیگر بردارد
• دما و تهویه مناسب هوای اتاق به خواب بهتر کمک می کند
• بهتراست قبل از خواب کتاب بخوانید، این کار به کاهش استرس و آرامش ذهن کمک می کند
• در صورت امکان موبایل خود را شبها خاموش کنید و برای زنگ هشدار از ساعت به جای موبایل استفاده کنید
برای ارائه بهتر تجربه کاربری، ما از فناوریهایی مانند کوکیها برای تحلیل دادههایی مانند رفتار مرور شما یا شناسههای منحصر به فرد استفاده میکنیم. عدم موافقت با این فناوریها ممکن است بر عملکرد ویژگیهای سایت تاثیر بگذارد.
سفارش آنلاین استند