دیابت نوع یک

دیابت نوع یک که با عنوان دیابت کودکان، دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین هم شناخته می‌شود حدوداً بین 5 تا 10 درصد از کل مبتلایان به دیابت را تشکیل می‌دهد. با اینکه اکثر دیابتی‌های نوع یک در سن کودکی و نوجوانی مبتلا به دیابت می‌شوند (از هر 400 الی 500 کودک، یک نفر) احتمال ابتلا به این بیماری در هر گروه سنی و با هر جنسیتی وجود دارد. در ادامه دربارۀ دیابت نوع یک، علت و علائم دیابت نوع یک می‌پردازیم.

جهت شرکت در کلاس ها با شماره 82433-021 تماس بگیرید.

مدرسه دیابت گابریک
برای مشاهده کلاس های آموزشی کلیک کنید

علت دیابت نوع یک

دیابت نوع یک نوعی بیماری خودایمنی محسوب می‌شود که علت دقیق آن هنوز ناشناخته است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های بتای لوزالمعده که مسئول تولید انسولین هستند، حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. درنتیجه بدن نمی‌تواند انسولین تولید کند.

انسولین هورمونی حیاتی برای ادامۀ فعالیت بدن است. انسولین مثل کلید، قفل سلول‌های بدن را باز می‌کند تا قند (گلوکز) از خون وارد سلول‌ها شود و انرژی لازم برای سلول‌ها و بدن را تأمین کند. اختلال در عملکرد یا ترشح انسولین باعث می‌شود قند وارد سلول نشود و در خون تجمع پیدا کند؛ درنتیجه قند خون فرد بالا می‌رود و نشانه‌های دیابت ظاهر می‌شود.

احتمالاً زمینه‌های ارثی یا ژنتیکی و عوامل محیطی در ابتلا به دیابت نوع یک نقش دارند. محققان بر این باورند که این بیماری، ممکن است تا مدت‌ها خاموش باشد و براثر یک محرک محیطی مثل شوک عصبی، مصرف بعضی داروها یا ورود ویروس به بدن، نمایان شود. محققان بر این باورند که عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند عفونت‌های ویروسی، استرس‌های شدید و مصرف بعضی داروها می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشند.

علائم دیابت نوع یک

۱. احساس تشنگی: احساس تشنگی مداوم و شدید بدون دلیل می‌تواند نشانه‌ای از دیابت باشد.

۲. تکرر ادرار و افزایش حجم ادرار: افزایش قند در خون و دفع آن از راه ادرار باعث می‌شود همراه آن آب بیشتری هم دفع شود. به همین دلیل افراد دیابتی که قند بالایی دارند دچار تکرر ادرار و افزایش حجم ادرار می‌شوند.

۳. گرسنگی مداوم: افراد مبتلا به دیابت ممکن است علی‌رغم خوردن غذا، گرسنگی مداوم و بیش‌ازحد را تجربه کنند. این اتفاق به‌دلیل ناتوانی بدن در استفاده از گلوکز به‌عنوان منبع انرژی است که در پی آن بدن احساس نیاز بیشتری به دریافت غذا دارد.

۴. کاهش وزن: کاهش وزن بدون دلیل از دیگر علائم دیابت نوع یک است. کاهش وزن اغلب به‌دلیل تخریب بافت عضلات و چربی‌هاست که به‌خاطر تولید انرژی برای سلول‌ها اتفاق می‌افتد.

۵. تاری دید: دیابت می‌تواند باعث تاری دید و سایر مشکلات بینایی شود؛ به‌خصوص اگر قند خون برای مدت طولانی بالا باشد.

۶. احساس خستگی: افراد مبتلا به دیابت ممکن است احساس خستگی شدید و مداوم کنند؛ زیرا بدن نمی‌تواند گلوکز را به انرژی تبدیل کند.

اگر شما یا فردی از اطرافیانتان این علائم دیابت نوع یک را تجربه کردید، مراجعۀ فوری به پزشک ضروری است.

تشخیص دیابت نوع یک

پزشک برای تشخیص دیابت نوع یک از آزمایش‌های تشخیصی زیر استفاده می‌کند:

بررسی نتایج این آزمایش‌ها به پزشک در تشخیص دیابت و نوع آن کمک می‌کند.

محدودۀ قند خون برای تشخیص دیابت نوع یک و شرایط غیردیابت به شرح زیر است:

نکته: اندازه‌گیری قند خون با دستگاه‌های خانگی، معیاری برای تشخیص دیابت نوع یک نیست، اما ابزار مهمی برای پایش قند خون بعد از تشخیص است. لازم به ذکر است تشخیص نهایی دیابت به عهدۀ پزشک است.

درمان دیابت نوع یک

باوجود تمام پیشرفت‌های علمی و پزشکی که تا امروز صورت گرفته، هنوز درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد. بااین‌حال دیابت و عوارض آن کاملاً قابل‌کنترل و پیشگیری است.

راهکارهای کنترل قند خون در دیابت نوع یک:

۱. انسولین درمانی

انسولین اصلی‌ترین روش کنترل دیابت نوع یک است. پزشک براساس نیاز هر فرد ترکیبی از انسولین‌های سریع‌اثر، متوسط‌اثر و طولانی‌اثر، دوز آن‌ها و تعداد دفعات تزریق را تجویز می‌کند.

۲. شمارش کربوهیدرات

شمارش کربوهیدرات وعده‌های غذایی و میان‌وعده‌ها در کل روز به تنظیم دوز انسولین و مدیریت بهتر قند خون کمک می‌کند.

۳. پایش منظم قند خون

دفعات پایش قند خون با توجه به سطح قند خون و دفعات تزریق انسولین متغیر است. به‌طور کلی باید حداقل 4 بار در روز (قبل از مصرف وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها، قبل از خواب، قبل از ورزش و رانندگی و هرزمانی که احساس افت قند خون داشتید) قندتان را اندازه بگیرید. پایش منظم قند خون باعث حفظ ای‌وان‌سی در محدودۀ طبیعی می‌شود. همچنین می‌توانید به جای دستگاه تست قند از سیستم‌های پایش مداوم قند استفاده کنید تا به‌صورت مداوم از عدد قندتان مطلع باشید.

۴. تغذیۀ سالم

علاوه‌بر شمارش کربوهیدرات، تغذیۀ سالم هم بر کنترل قند خون بسیار موثر است. بهتر است غذاهای کم‌چرب و حاوی فیبر زیاد (مثل میوه‌ها، سبزی‌های غیر نشاسته‌ای و غلات کامل) را در برنامۀ غذایی روزانۀ خود بگنجانید.

۵. ورزش منظم و حفظ وزن سالم

برای شروع ورزش حتماً با پزشک خود مشورت کنید. 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته (حداقل 2-3 بار در هفته) با شدت متوسط به کنترل قند خون و کنترل وزن کمک می‌کند.

۶. آموزش دیابت

آشنایی با روش‌های مدیریت دیابت و درمان‌های موجود دیابت به شما کمک می‌کند، درروند کنترل قند خون عملکرد بهتری داشته باشید و از بروز عوارض دیابت پیشگیری کنید.

جمع‌بندی و توصیه پایانی

دیابت نوع یک بیماری مزمن اما کاملاً قابل‌کنترل است. اگر تشخیص دیابت نوع یک به‌موقع باشد، با رعایت رژیم غذایی مناسب، تزریق منظم انسولین، پایش مستمر قند خون و داشتن سبک زندگی سالم، می‌توانید زندگی سالم و پویایی داشته باشید و از بروز عوارض دیابت پیشگیری کنید. اگر تازه به دیابت نوع یک مبتلا شده‌اید، نگران نباشید! با آگاهی و مدیریت صحیح، می‌توانید زندگی عادی و باکیفیتی را تجربه کنید.

دیابت نوع یک

دیابت نوع یک که گاهی به نام دیابت کودکان، دیابت نوجوانان و یا دیابت وابسته به انسولین هم گفته می‌شود حدوداً بین 5 تا 10 درصد از کل مبتلایان به دیابت را تشکیل می‌دهد. علیرغم اینکه اکثر دیابتی‌های نوع یک کودکان و نوجوانان هستند (از هر 400 الی 500 کودک، یک نفر) احتمال ابتلای به این بیماری برای افراد در هر گروه سنی و با هر جنسیتی وجود دارد.

علت دیابت نوع یک

دیابت نوع یک، نوعی بیماری خود ایمنی با دلیل ناشناخته است که بر اثر از بین رفتن سلول‌های بتا لوزالمعده به وجود می‌آید و درنتیجه، بدن دیگر قادر به تولید انسولین نخواهد بود و در نتیجه قند خون فرد بالا رفته و نشانه‌های دیابت ظاهر می‌شود. تاکنون هیچ علت دقیقی که بتواند چگونگی ابتلا به این بیماری را توجیه کند، یافت نشده است. گمان می‌رود که زمینه های ارثی و یا ژنتیکی هم در ابتلا به دیابت نوع 1 نقش داشته باشند، اما نقش پررنگی ندارند. محققان بر این عقیده‌اند که این عوامل، ممکن است تا مدت‌ها خاموش بوده و بر اثر یک محرک محیطی همچون شوک عصبی ناگهانی، مصرف داروی شیمیایی و یا ورود یک ویروس به بدن، خود را نمایان سازند اگرچه این عوامل تا امروز در حد فرضیات پزشکی باقی‌مانده و اثر قطعی این عوامل بر رخ دادن دیابت نوع 1 اثبات نشده است. با این حال دیابت نوع یک نیاز به مراقبت مداوم شامل تزریق انسولین و مدیریت رژیم غذایی دارد.

علائم و تشخیص دیابت نوع یک

تشخیص قطعی دیابت نوع یک با مشورت با پزشک متخصص مقدور میباشد اما اگر شما یا فرزدتان علائم زیر را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از این علائم به صورت عمومی در مبتلایان به دیابت وجود دارد.

  1. تکرر ادرار
  2. احساس تشنگی شدید
  3. احساس گرسنگی شدید – حتی اگر دارید غذا می‌خورید
  4. خستگی بسیار زیاد
  5. تاری دید
  6. زخم‌ها و کبودی‌هایی که به آهستگی بهبود می‌یابند
  7. کاهش وزن – حتی اگر دارید بیشتر غذا می‌خورید

مهم است بدانید که ممکن است در ابتدای ابتلا به دیابت نوع یک، هیچ علامتی وجود نداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *