
تغذیه و خوراکیها در مدرسه
ماده مغذی
رژیم غذایی روزانه باید مقادیر مناسبی از تمام مواد مغذی را در اختیار بدن قرار دهد. غذاها از سه در
شت مغذی کربوهیدرات، چربی و پروتئین تشکیل میشوند. علاوه بر این ریزمغذیهایی مانند ویتامین و مواد معدنی نیز در غذاها وجود دارد.
- کربوهیدرات منبع اصلی انرژی را برای مغز و سایر اندامهای بدن فراهم میکند.
- پروتئین به رشد و ترمیم بافتهای بدن کمک میکند.
- چربی انرژی لازم برای رشد و فعالیتهای بدنی را فراهم میکند.
- ویتامینها و مواد معدنی بهطورکلی فعالیتهای بدن را تنظیم میکنند و در سلامت بدن نقش دارند. بهطور مثال کلسیم در سلامت استخوانها و دندانها نقش دارد.
فیبر به تنظیم قند خون و گوارش بهتر مواد غذایی کمک میکند.نوشیدن مقادیر مناسب آب به عملکرد بهتر بدن کمک خواهد کرد.
بخش مهمی از سلامت تمام دانش آموزان داشتن تغذیه سالم و دسترسی به مواد غذایی بهداشتی است. دانش آموزان مبتلا به دیابت مانند همه دانش آموزان میتوانند از انواع مواد خوراکی سالم استفاده نمایند. در اینجا نقش مسئولین مدرسه در نظارت بر محصولات غذایی بوفه مدارس اهمیت ویژهای پیدا میکند. عرضه میان وعدههای سالم مانند لقمههای کوچک نان و پنیر، بستههای کوچک آجیل، شیرهای پاکتی کم چرب به جای تنقلات ناسالم مانند چیپس، پفک، شکلات و بستنی نه تنها به کنترل قند خون کود
کان مبتلا به دیابت کمک میکند، بلکه در سلامت سایر دانش آموزان نیز نقش دارد. در نظر داشته باشید که در زمان قند بالا، مصرف خوراکیهایی مانند ذرت بو داده و آجیل در کنار سبزیجاتی مانند خیار و کاهو میتواند علاوه بر کنترل گرسنگی به مدیریت قند خون نیز کمک میکند.
اهمیت مصرف یک رژیم سالم و متعادل
نیازهای تغذیهای کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت همانند سایر افراد، بستگی به سن، وزن و فعالیت بدنی آنها دارد. کودکی دوره مهمی از رشد و تکامل محسوب میشود، درنتیجه راهنمایی افراد در سنین کمتر برای انتخاب صحیح مواد غذایی و تشویق به انجام فعالیت بدنی به ایجاد عادتهای سالم در سراسر زندگانی کمک میکند.
تنظیم قند خون، افزایش نشاط، کمک به رشد و تکامل، تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش انرژی، افزایش میزان یادگیری و توان ذهنی از فواید ایجاد یک رژیم سالم و متعادل است.
تهیه یک وعده غذایی سالم
نکته مهم انتخاب غذای مناسب در تمام وعدههای غذایی در خانه و در مدرسه است و بهتر است از کودکان بخواهیم برای تهیه مواد غذایی به ما کمک کنند.
از گوشت بدون چربی، ماهی و تخممرغ بیشتر استفاده کنید.
از مواد غذایی سرشار از فیبر مانند سبزیها استفاده کنید.
از غذاهای مختلف و سالم در رژیم غذایی کودکان استفاده کنید تا دچار دلزدگی نشوند.
از نوشیدنیهای سالم استفاده کنیم
از غذاهای سرشار از قند و چربی و نمک استفاده نکنیم.
به اندازه کافی مایعات سالم بنوشید.
- آب به مقادیر زیاد بنوشید.
- به صورت منظم شیر میل نمایید.
- به طور متوسط از نوشیدنیهای فاقد شکر استفاده نمایید.
- بعضی اوقات از چای و یا قهوه استفاده کنید.
- نوشیدنیهای سرشار از قند را در مقادیر کمتر مصرف نمایید.
بشقاب خود را سالم کنید.
برای تهیه این بشقاب، ابتدا بشقاب غذای خود را به شکل عمودی به دو قسمت تقسیم میکنید. یک قسمت آن را با سبزیجات آزاد پر میکنید؛ سبزیجات آزاد شامل همه سبزیها به غیر از سبزیجات نشاستهای میشود. در ادامه نیمه دیگر بشقاب را به دو قسمت مساوی تقسیم میکنید، یک قسمت را با گروه نان و غلات و قسمت دیگر را با گروه گوشت و جایگزینها پر میکنید. بشقاب سلامتی آماده شده است و شما میتوانید در کنار این بشقاب از یک واحد میوه و یا یک واحد لبنیات نیز استفاده کنید.
در استفاده از این بشقاب،ایجاد تعادل بین کربوهیدرات و انسولین مصرفی به کنترل بهتر قند خون کمک خواهد کرد. مصرف روزانه حداقل 5/2 واحد میوه و سبزیها در طول روز برای ایجاد یک سبک زندگی سالم توصیه میشود.
باورهای غلط درباره مواد غذایی
- زمانی که بیمار هستید و نمیتوانید چیزی بخورید، نباید انسولین مصرف کنید.
به خاطر وجود استرسهای جسمانی در روزهای بیماری ممکن است قند خون شما بالاتر از حد طبیعی باشد، بنابراین اندازهگیری بیشتر قند خون در روزهای بیماری نکته مهمی هست.گاهی اوقات حتی نیاز است دوز انسولین مصرفی افزایش یابد. در روزهای بیماری انسولین پایه خود را قطع نکنید.
- آبمیوه همانند میوهها سالم هستند.
آبمیوهها فاقد هرگونه فیبر هستند پس میتوانند قند خون را بهسرعت افزایش دهند. علاوه براین شکر موجود در آبمیوههای صنعتی میتواند سبب افزایش قند خون شود؛ پس توصیه کلی مبنی براستفاده از خود میوه میباشد.
- افراد مبتلا به دیابت نباید برنج بخورند.
افراد مبتلا به دیابت هیچ ممنوعیت غذایی ندارند. برنج همانند سایر مواد غذایی که در گروه نان و غلات هستند و حاوی نشاسته می باشند میتواند در رژیم روزانه همه افراد و حتی افراد مبتلا به دیابت قرار بگیرد.
- مواد غذایی بدون کربوهیدرات را میتوان آزادانه خورد.
در مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین و چربی نیز لازم است که تعادل رعایت شود زیرا مصرف زیاد آنها میتواند سبب افزایش قند خون و اضافه وزن شود.
- زمانی که قند خون بالاست نباید چیزی میل نمود.
افزایش میزان دریافت کربوهیدرات،کمبود انسولین، کاهش فعالیت بدنی و وجود استرس از علل قند خون بالا هستند؛ در زمان قند بالا به علتهای آن فکر کنید و آنها را برطرف کنید. در این زمانها با انتخاب درست مواد غذایی(سبزیجات آزاد، مغزها و آجیل ها و …) می توانید از افزایش بیشتر قند خون خودداری کنید.
برنامه غذایی سالم در مدرسه
- یک تیم سلامت در مدرسه تشکیل دهید و وظیفه کنترل و بهبود عادتهای غذایی را به او بسپارید.
- سیاستهای غذایی را برای بهبود عادات غذایی به کار ببندید؛ مانند ارائه آنها در کلاس درسی و جلوگیری از توزیع مواد غذایی ناسالم در مدرسه و تشویق به مصرف بیشتر میوه و سبزی
- برگزاری کلاسهای آموزش تغذیه با مشارکت سازمانهای مردمنهاد
- برگزاری مسابقه آشپزی سالم
نکاتی درباره مواد غذایی و دیابت برای کارکنان مدارس
- همه کودکان چه افراد مبتلا به دیابت و چه سایر دانش آموزان، برای رشد و تکامل به مقادیر کافی کالری و مواد مغذی نیاز دارند.برای ایجاد یک رژیم غذایی متعادل از راهنمای ملی تغذیه برای ایجاد عادات غذایی خوب استفاده کنید.
- به یاد داشته باشید کربوهیدرات موجود در مواد غذایی بعد از هضم به قند تبدیل میشود و بر روی سطح قند خون تأثیر میگذارد. کودکان مبتلا به دیابت برای دریافت انرژی، رشد و تکامل به کربوهیدرات احتیاج دارند و نکته مهمی که باید رعایت کنند ایجاد تعادل بین کربوهیدرات و انسولین مصرفی است.
- سعی کنید از رژیم غذایی دانش آموزان اطلاع داشته باشید، چرا که به دانش آموزان مبتلا به دیابت کمک خواهید کرد که با مصرف مواد غذایی مناسب در زمان مشخص، از بروز افت قند خون و حتی قند خون بالا جلوگیری کنند.
- مواد غذایی زود جذب مانند شکر، قند و عسل و آبمیوه برای درمان افت قند خون در دسترس باشد.
- استفاده از مواد غذایی شیرین را در جشنهای مدرسه محدود نکنید؛ شیرینیها نیز به شرط تعادل در مصرف، قسمتی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل هستند. فقط دانشآموز مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به تغییر دوز انسولین داشته باشد که با همکاری والدین میتوانید به آنها کمک کنید.
- افراد مبتلا به دیابت زمانی که فعالیت بدنیشان افزایش مییابد نیاز به کربوهیدرات بیشتر و انسولین کمتری دارند. نکته مهم دیگر در چنین شرایطی در دسترس بودن دستگاه اندازهگیری قند خون و مصرف آب و خوراکی برای جلوگیری از افت قند خون است.
- ارتباط مناسب بین کارکنان مدارس، والدین و کودکان و تیم آموزشی به ایجاد سبک زندگی سالم کمک زیادی خواهد کرد.
اهمیت خواب و استراحت
کودکان و نوجوانان بهطورکلی به 8-10ساعت خواب و استراحت نیاز دارند. کمبود خواب میتواند برروی اشتها و نحوه انتخاب مواد غذایی، افزایش وزن، ایجاد مقاومت به انسولین و در نهایت عدم کنترل قند خون تاثیر گذار باشد.
1 دیدگاه
سلام بنده خودم از عضوهای این انجمن هستم من خودم موبایل هوشمند ندارم و از طریق خدمات کامپیوتر وارد این سایت میشم باید چکار کنم برای کلاس های غیر حضوری تون و توان مالی بالایی هم ندارم بخوام گوشی بخرم میشه کمک کنید به بنده
ممنون